My natomiast kutie bardzo lubimy i na moim stole rodzinnym czasami bywa i kutia.
Pszenicę do kutii kupuje się w sklepach ze zdrową żywnością, jest ona specjalnie oczyszczana.
Kutia.
Składniki:
- 1 szklanka ziaren pszenicy
- 1 szklanka maku
- 1/2 szklanki cukru pudru
- odrobinę aromatu migdałowego
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki kandyzowanych ananasów
- 3 łyżki żurawiny
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 200 ml śmietany kremówki
- Zacznijmy od pszenicy.
- Moczyłam ją w zimnej wodzie przez 2 dni zmieniając wodę cztery razy.
- Po takim moczeniu gotuje się ok. 20-30 minut.
- Natomiast jeśli moczycie ją tylko przez noc, będzie gotowała się dłużej ale zależy to też od pszenicy, jedna godzinę a druga trzy.
- Ma być miękka ale nie rozgotowana.
- Teraz mak.
- Zalałam go wrzącą wodą i przykryłam a jak ostygł odcedziłam i przepuściłam dwa razy przez maszynkę.
- W misce połączyłam zmielony mak z ugotowaną i ostudzoną pszenicą.
- Śmietanę ubiłam na sztywną pianę z cukrem pudrem.
- Do miski z makiem dołożyłam ananasa, żurawinę, skórkę pomarańczową oraz migdały i posiekane orzechy.
- Wlałam także miód, aromat i ubitą śmietanę.
- Wymieszałam dokładnie i wstawiłam do lodówki aby się dobrze schłodziła.
1 komentarze
Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
OdpowiedzUsuńTe trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.