Krokiety smakowały wszystkim i szybciutko zniknęły, polecam serdecznie nie tylko od święta.
Krokiety nie tylko na święta.
- 3 całe jaja
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki mąki
Farsz:
- 150 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 plastry sera solankowego typu feta
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
Przygotowanie:- 2 jaja
- 2 łyżki mleka
- bułka tarta z złocistym lnem mielonym Oleofarm
- Z podanych składników zmiksowałam ciasto naleśnikowe i odstawiłam aby " odpoczęło" na 60 minut.
- Jeśli po tym czasie okaże się że jest za gęste należy dolać wody.
- Z podanej ilości usmażyłam 12 naleśników na patelni o średnicy 20 centymetrów.
- Grzyby namoczyłam w zimnej wodzie na 2 godziny a potem odcedziłam i posiekałam w kostkę,
- Cebulę posiekałam w kostkę, czosnek posiekałam drobno.
- Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam na nim cebulę i czosnek a potem grzyby.
- Pod koniec smażenia dodałam posiekany rozmaryn i podlałam grzyby bulionem drobiowym i dusiłam 10 minut.
- Grzyby odstawiłam do przestudzenia a w tym czasie starłam parmezan na tarce o małych otworach oraz pokroiłam fetę w drobną kostkę.
- Gdy grzyby przestygły połączyłam je z serami.
- Na każdym naleśniku rozłożyłam farsz i rozsmarowałam równo po całym placku.
- Zwinęłam potem naleśniki w krokiety.
- Jaja roztrzepałam z mlekiem i maczałam w nich krokiety a potem obtaczałam je w bułce z lnem.
- Smażyłam krokiety ze wszystkich stron na złoty kolor.
Smacznego.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.