środa, 25 grudnia 2013

Kapusta z grzybami i cieciorką

Oto kolejna potrawa z naszego wigilijnego stołu.
Uwielbiam kapustę z grzybami a tym razem wzbogaciłam ją ciceciorką.
Zapraszam do próbowania.

               Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy - po odcedzeniu 240 g
  • 1 kg kiszonej średnio kwaśnej kapusty
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka ziela kocanki
  • garść małych suszonych kapelusików podgrzybków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka suszu z kani
  • 1 łyżka suszu z opieniek
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
Kapustę trochę posiekałam i zalałam bulionem- jak jest zbyt kwaśna trzeba odgotować -  gotowałam 15 minut a potem włożyłam do garnka suszone grzyby, liście laurowe, ziele kocanki, wlałam olej i wsypałam susz z kani i opieniek i gotowałam tak długo aż grzyby zmiękły a kapusta zrobiła sie szklista.
Na koniec włożyłam do garnka odcedzoną cieciorkę, a także majeranek i sos sojowy.
Gotowałam jeszcze chwilę i kapusta gotowa.
Można ja gotować przez kilka dni pod rząd tak jak bigos i wtedy będzie jeszcze pyszniejsza.
 Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

  1. Ciekawy przepis. Na kolację wigilijną robiłam tradycyjne kapustę z grochem. Mam swoją kiszoną kapustę, w spiżarni stoi słoik cieciorki...
    Wypróbuję Twój przepis.
    Miłego świętowania!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger