Zapraszam serdecznie.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty włoskiej
- 100 g suszonych grzybów
- 50 g rodzynek
- szczypta cynamonu
- szczypta kminku w całości
- 100 ml śmietanki 36 %
- 50 ml wina czerwonego wytrawnego
- olej rzepakowy do smażenia
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Namoczyłam również rodzynki.
Z kapusty wycięłam głąb i podzieliłam ją na pojedyncze liście.
Pozwijałam w rulony i posiekałam na paseczki.
W garnku zagotowałam wodę i na wrzącą włożyłam posiekaną kapustę a gdy zawrzała ponownie blanszowałam ją przez 4 minuty, ma być al'dente a nie rozgotowana.
Odcedziłam ją i włożyłam do miski z bardzo zimną wodą aby zachamować proces gotowania.
Następnie jak się schłodziła odcedziłam ją.
Namoczone grzyby pokroiłam w paski.
Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju i smażyłam na nim kapustę pod przykryciem jakieś 3-4 minuty.
Podczas smażenia dodałam ziarenka kminku.
Na drugiej patelni rozgrzałam łyżkę oleju i smażyłam na nim grzyby jakieś 8 minut.
Dodałam wówczas na patelnię osączone rodzynki, doprawiłam cynamonem i podlałam winem.
Chwilę dusiłam i dodałam śmietankę.
Wszystko wymieszałam a jak sos się zagotował dodałam do niego kapustę.
Jeszcze raz wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podałam z bagietką.
Smacznego.
Przepis według pomysłu Michel Moran.
2 komentarze
Coś nowego. Interesujący przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
mniamm
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.