niedziela, 1 grudnia 2013

Kapusta włoska z suszonymi grzybami

Bardzo pyszna i ciągle niedoceniana kapusta włoska króluje w tym daniu.
Zapraszam serdecznie.
                 Składniki:
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 100 g suszonych grzybów
  • 50 g rodzynek
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kminku w całości
  • 100 ml śmietanki 36 %
  • 50 ml wina czerwonego wytrawnego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
Grzyby namoczyłam w zimniej wodzie na 2 godziny przed gotowaniem.
Namoczyłam również rodzynki.
Z kapusty wycięłam głąb i podzieliłam ją na pojedyncze liście.
Pozwijałam w rulony i posiekałam na paseczki.
W garnku zagotowałam wodę i na wrzącą włożyłam posiekaną kapustę a gdy zawrzała ponownie blanszowałam ją przez 4 minuty, ma być al'dente a nie rozgotowana.
Odcedziłam ją i włożyłam do miski z bardzo zimną wodą aby zachamować proces gotowania.
Następnie jak się schłodziła odcedziłam ją. 
Namoczone grzyby pokroiłam w paski.
Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju i smażyłam na nim kapustę pod przykryciem jakieś 3-4 minuty.
Podczas smażenia dodałam ziarenka kminku.
Na drugiej patelni rozgrzałam łyżkę oleju i smażyłam na nim grzyby jakieś 8 minut. 
Dodałam wówczas na patelnię osączone rodzynki, doprawiłam cynamonem i podlałam winem.
Chwilę dusiłam i dodałam śmietankę.
Wszystko wymieszałam a jak sos się zagotował dodałam do niego kapustę.
Jeszcze raz wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podałam z bagietką.
Smacznego.
Przepis według pomysłu Michel Moran.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger