Nie będę po raz kolejny mówiła że jest puszysty, piękny itd. , po prostu pieczcie i przekonajcie się sami.
Przepis jak zrobić zakwas znajdziecie tutaj [ klik ].
Zaczyn:
- 1/2 szklanki zakwasu żytniego
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
Chleb właściwy:
- 900 g mąki żytniej T 750
- 100 g mąki gryczanej
- 4 szklanki wody
- cały zaczyn
- drożdże świeże - mały kawałek wielkości orzecha laskowego
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka + 1 łyżka siemienia lnianego
Do miski wkruszyłam drożdże oraz dolałam wodę i wyrobiłam ciasto tak aby składniki ładnie się połączyły.
Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Po godzinie wyrastania ciasto odgazowałam czyli przełożyłam łyżką z boków do środka i ponownie odstawiłam do wyrastania.
Po około 3 godzinach jak ciasto urosło przełożyłam do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką keksówek i odstawiłam ponownie do wyrośnięcia.
Posypałam resztą ziaren siemienia i wstawiłam do nagrzanego do 190 C piekarnika na godzinę, a w momencie wkładania spryskiwałam wierzch chleba wodą przez 5 sekund.
Po upieczeniu wyjęłam chlebki z foremek aby nie zawilgotniały i studziłam na kratkach.
Smacznego.
Pomysł własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.