Zapraszam starym obyczajem tego bloga do pieczenia własnego chleba.
Dużo pracy wbrew pozorom nie ma a efekt jest niesamowity.
- 200 g maki żytniej T 750
- 300 g mąki pszennej T 550
- 50 g otrębów pszennych
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 50 g drożdży świeżych
- 430 g mleka ukwaszonego lub kefiru
- 200 ml letniej wody
Następnie wlałam do miski kefir i wodę i wymieszałam składniki na elastyczne ciasto ( jest dość luźne ).
Formę do wypieku wysmarowałam masłem i wysypałam mąką a następnie przełożyłam do niej ciasto.
Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam w formie do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Jak podwoiło swoją objętość piekłam 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Po upieczeniu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Pomysł własny.
4 komentarze
pyszny chlebuś:)
OdpowiedzUsuńgdzie można kupić suszony czosnek niedźwiedzi ? nie spotkałam nigdzie...
OdpowiedzUsuńU mnie jest w co drugim sklepie, musi być tez w marketach albo w sklepie internetowym:http://www.skworcu.com.pl/
Usuń;))
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.