poniedziałek, 2 grudnia 2013

Chleb pszenno-żytni z czosnkiem niedźwiedzim

Dziś pachnący czosnkiem niedźwiedzim bochenek, idealny do kanapek.
Zapraszam starym obyczajem tego bloga do pieczenia własnego chleba.
Dużo pracy wbrew pozorom nie ma a efekt jest niesamowity.

                 Składniki : ( długa keksówka 36 x 12 - góra )
  • 200 g maki żytniej T 750
  • 300 g mąki pszennej T 550
  • 50 g otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 50 g drożdży świeżych
  • 430 g mleka ukwaszonego lub kefiru
  • 200 ml letniej wody
 Do miski wsypałam obie mąki, otręby, ziarna, sól, cukier, czosnek oraz wkruszyłam drożdże i wymieszałam wszystko.
Następnie wlałam do miski kefir i wodę i wymieszałam składniki na elastyczne ciasto ( jest dość luźne ).
Formę do wypieku wysmarowałam masłem i wysypałam mąką a następnie przełożyłam do niej ciasto. 
Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam w formie do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Jak podwoiło swoją objętość piekłam 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Po upieczeniu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Pomysł własny.

4 komentarze

  1. gdzie można kupić suszony czosnek niedźwiedzi ? nie spotkałam nigdzie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest w co drugim sklepie, musi być tez w marketach albo w sklepie internetowym:http://www.skworcu.com.pl/

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger