Uwielbiam zapach lawendy i dlatego wymyśliłam ten chlebek.
Jak się już piekł to pachnialo obłędnie w całym domu.
Polecam serdecznie bo chleb ten pyszny i zdrowy jest.
Składniki : ( 1 długa keksówka 36 x 12 - góra )
- 500 g mąki pszennej T 550
- 40 g drożdży
- 50 g otrębów pszennych
- 1 łyżeczka suszonej lawendy
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 430 ml mleka ukwaszonego
- 150 ml ciepłej wody
- 2 łyżki pestek dyni do posypania
Formę, keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Ciasto przełożyłam od razu do formy, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Trwa to dość szybko, jakieś 45 minut.
Chleb posypałam pestkami dyni.
Piekarnik nagrzałam do 190 C i wstawiając spryskałam wierzch chleba przez 5 sekund wodą.
Piekłam chleb przez 45 minut lub jak wolicie do suchego patyczka.
Chleb od razu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Pomysł własny.
6 komentarze
Podoba mi się:) Bardzo lubię to zioło. Często je piję w mieszankach. Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńWitaj. zaintrygowałaś mnie tą lawendą ... :)
OdpowiedzUsuńOkreślenie "mleka ukwaszonego" oznacza porządnie ukwaszone czy takie świeże o delikatnym smaku ?
Nie ma to znaczenia, ten z mlekiem bardzo ukwaszonym będzie bardziej kwaśny w smaku i zapachu a ten z mniej ukwaszonego mniej ostry w smaku.
UsuńDziękuję ... to logiczne.
OdpowiedzUsuńPlanuję dać jogurt z grzybka tybetańskiego bo do wielu rzeczy go używam.
Dziękuję ... to logiczne.
OdpowiedzUsuńPlanuję dodać jogurt z grzybka tybetańskiego bo używam go do wielu potraw.
Grzybek tybetański to nic innego jak dobrze zrobiony kefir bo ma te same kultury bakterii -uwierz wiem bo pracuje przy tym.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.