Przez wiele lat gościła na wigilię u nas tylko zupa grzybowa a teraz mamy dwie pyszne zupy.
Zachwycił mnie i moją rodzinę i dlatego będzie gościł na wigilię już zawsze a nie tylko będziemy go jadać z okazji świąt.
Zapraszam na mój barszcz czerwony z grzybami.
- 2 garście grzybów suszonych
- 2 ząbki czosnku
- 4 duże buraki
- 1500 ml bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 - 3 łyżki suszonego majeranku
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 łyżki suszonej natki pietruszki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 - 4 łyżki soku z cytryny
- sól morska
- cukier trzcinowy
- kawałek ok. 2 cm korzenia chrzanu
- 2 marchewki
- 15 cm pora
- 1/4 korzenia selera
- 1 pietruszka
- 500 ml kwasu z buraków
Przygotowanie barszczu:
- Kwas na barszcz przygotowałam trochę wcześniej, a przepis macie tutaj [ klik ].
- Grzyby namoczyłam w zimnej wodzie na noc a rano umyłam przepłukałam i zalałam wodą.
- Zagotowałam, odcedziłam i ponownie zalałam niewielką ilością wody z solą.
- Gotowałam grzyby jakieś 10 minut do miękkości.
- Warzywa obrałam i zalałam bulionem warzywnym, gotowałam do miękkości.
- Buraki zawinęłam każdy oddzielnie w folie aluminiową i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C prze jakieś 45 minut.
- Po upieczeniu i ostudzeniu buraki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- W jednym garnku zmieszałam buraki, grzyby wraz z bulionem grzybowym, bulion warzywny bez warzyw.
- Dodałam ziarenka pieprzu, ziela, liście laurowe oraz zwiniętą nitka natkę pietruszki aby się nie rozleciała, a także obrany kawałek korzenia chrzanu i obrane ząbki czosnku.
- Gotowałam wszystko jakieś 15 minut na maleńkim ogniu.
- Potem wszystko odcedziłam na sicie a barszcz doprawiłam solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz majerankiem oraz wlałam kwas z buraków [ klik ].
- Zagotowałam po raz ostatni i gotowe.
- Podałam z pierożkami [ klik ] i posiekaną natką pietruszki.
Pomysł własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.