Jak piekłam chleb zapach w całym domu był obłędny.
Zachęcam do pieczenia. Składniki: keksówka 26 x 16 cm
- 500 g mąki żytniej T 720
- 50 g otrębów pszennych
- 100 g mieszanki "Litewskiej" w składzie: czarnuszka, siemię, pestki słonecznika
- 50 g drożdży
- 500 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g mieszanki "Magnat" w składzie pestki dyni i słonecznika do posypania
- Do miski wsypałam mąkę, wkruszyłam drożdże, dodałam sól, cukier, otręby oraz mieszankę Litewską.
- Wszystkie składniki wymieszałam dodając wodę i przełożyłam ciasto do wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej mąką keksówki.
- Formę odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Gdy chleb wyrósł do wysokości foremki, posypałam go mieszanką Magnat.
- Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 C i w momencie wstawiania formy do piekarnika spryskałam chleb przez 5 sekund wodą i piekłam 40 minut.
- Po upieczeniu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Pomysł własny.
2 komentarze
Przepis mi się podoba ale muszę spróbować bez otrębów(bo ich nie mam) i gotowych mieszanek.Mam czarnuszkę i słonecznik, więc spróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Anna
Bardzo dobry pomysł.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.