sobota, 2 listopada 2013

Żytni chleb ze słonecznikiem i czarnuszką

Bardzo aromatyczne bochenki dzięki użyciu czarnuszki, jednej z naszych ulubionych przypraw.
Jak piekłam chleb zapach w całym domu był obłędny.
Zachęcam do pieczenia.
Składniki: keksówka 26 x 16 cm
  • 500 g mąki żytniej T 720
  • 50 g otrębów pszennych
  • 100 g mieszanki "Litewskiej" w składzie: czarnuszka, siemię, pestki słonecznika
  • 50 g drożdży
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g mieszanki "Magnat" w składzie pestki dyni i słonecznika do posypania
Przygotowanie chleba:
  • Do miski wsypałam mąkę, wkruszyłam drożdże, dodałam sól, cukier, otręby oraz mieszankę Litewską.
  • Wszystkie składniki wymieszałam dodając wodę i przełożyłam ciasto do wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej mąką keksówki.
  • Formę odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Gdy chleb wyrósł do wysokości foremki, posypałam go mieszanką Magnat.
  • Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 C i w momencie wstawiania formy do piekarnika spryskałam chleb przez 5 sekund wodą i piekłam 40 minut.
  • Po upieczeniu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Pomysł własny.

2 komentarze

  1. Przepis mi się podoba ale muszę spróbować bez otrębów(bo ich nie mam) i gotowych mieszanek.Mam czarnuszkę i słonecznik, więc spróbuję.
    Pozdrawiam Anna

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger