Zima zaatakowała choć mamy jesień jeszcze i przemarzłam trochę.
Taki krem dyniowy jest pysznym obiadem.
Zapraszam serdecznie.
Zupa krem z dyni z serem feta.
Składniki:
Przepis własny.
- 2 - 3 plastry sera feta
- 1 dynia hokkaido
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 1 łyżeczka chili
- różowa sól himalajska Royal Brand
- 300 ml wody
- 200 ml mleka
- olej rzepakowy
Przygotowanie zupy:
- Dynię obrałam i pokroiłam na kawałki.
- Marchew i cebulę obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Włożyłam warzywa do naczynia żaroodpornego, skropiłam olejem i upiekłam w 180 C do miękkości, ok. 40 minut.
- Następnie miękkie warzywa zmiksowałam na papkę, zalałam wodą i mlekiem i zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą i chili.
- Ser feta pokroiłam w kostkę i już na talerzu udekorowałam zupę.
- Prosto i pysznie.
Przepis własny.
8 komentarze
Fajny pomysł z tym dodatkiem fety :)
OdpowiedzUsuńMam zamrożoną dynię. Fakt doskonale danie na taką pogodę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Twoje przepisy i inspiracje bardzo mi się podobają:))chętnie z nich korzystam:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu :-)
UsuńBardziej wygląda jak mus, albo przecier.
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić bardziej wodniste i coś do tego dodać?
Zapraszam do mnie. W nowym wpisie obalamy mit tabletem z magnezem.
Oczywiście że możesz dodac bulionu warzywnego i będzie bardziej wodniste .
UsuńDodaj grzanki, groszek ptysiowy i będzie ok.
Nie przepadam za dynia wiec pewnie ciezko by bylo mi sie przekonac do tej zupy:-)
OdpowiedzUsuńNiesłusznie bo dynia to mnóstwo witamin i mikroelementów, trzeba popróbować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.