Jest naprawdę niesamowity a ten rustykalny wygląd dodaje mu jeszcze powabu i elegancji.
Czasami wolę takie rustykalne serniki od tych wydmuchanych, wychuchanych, pod "kancik".
Ten ma swoją duszę.
Rustykalny migdałowo - wiśniowy sernik śmietankowy.
Składniki: tortownica 28 cm
- 1500 g sera z serków homogenizowanych po osączeniu
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 g masła
- 12 jaj
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 300 g wiśni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej do wiśni
- szczypta soli
- garść płatków migdałowych
- kilka kropli aromatu arakowego
Przygotowanie sernika:
- Serki homogenizowane tak ok. 2000 g wyłożyłam na gazie na sito i zostawiłam na całą noc aby cała serwatka wyciekła z sera.
- Po osączeniu potrzebne będzie 1500 g sera.
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Cukier utarłam z miękkim masłem na puszystą pianę potem kolejno dodając żółtka dalej ucierałam.
- Do utartej masy partiami dodawałam ser, śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy a także kilka kropli aromatu arakowego.
- Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę.
- Delikatnie połączyłam masę serową z białkami za pomocą łopatki.
- Rozmrożone wiśnie każdą oddzielnie obtoczyłam w mące ziemniaczanej.
- Masę serową wylałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, miałam tortownicę dużą - 28 cm ze szklanym dnem i dlatego wyłożyłam papierem bo masa wycieka trochę jak tortownica jest pełna.
- Do masy powciskałam obtoczone w mące wiśnie i wierzch posypałam płatkami migdałowymi.
- Piekłam sernik przykrywszy go najpierw papierem przez godzinę i 30 minut w temperaturze 160 C.
- Po godzinie pieczenia papier zdjęłam z sernika i dopiekłam aby migdały ładnie się zrumieniły.
- Po upieczeniu sernik musi pozostać w formie do całkowitego wystygnięcia.
Przepis własny.
9 komentarze
Wpraszam się na taki serniczek :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! Uwielbiam takie domowe serniki :)
OdpowiedzUsuńświetny sernik, teraz mam ochotę na coś takiego:D:D już tak dawno nie jadłam sernika:)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam z serków homogenizowanych.
Pozdrawiam:)
mmmm, wygląda baaaaaaaardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńo kurcze, jaki pyszny *.*
OdpowiedzUsuńSmakowity z tymi wiśniami.
OdpowiedzUsuńO rany , ale smakowity sernik , uwielbiam ser w połączeniu z wiśniami . Z pewnością spróbuję go zrobić :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, jak taka napompowana chmurka :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.