czwartek, 14 listopada 2013

Rustykalny migdałowo - wiśniowy sernik śmietankowy

Dziś zaproponuję Wam pyszny, miękki, kremowy, puszysty sernik o rustykalnym wyglądzie.
Jest naprawdę niesamowity a ten rustykalny wygląd dodaje mu jeszcze powabu i elegancji.
Czasami wolę takie rustykalne serniki od tych wydmuchanych, wychuchanych, pod "kancik".
Ten ma swoją duszę.
Rustykalny migdałowo - wiśniowy sernik śmietankowy.

Składniki: tortownica 28 cm
  • 1500 g sera z serków homogenizowanych po osączeniu
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 12 jaj
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 300 g wiśni
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej do wiśni
  • szczypta soli
  • garść płatków migdałowych
  • kilka kropli aromatu arakowego

Przygotowanie sernika:
  • Serki homogenizowane tak ok. 2000 g wyłożyłam na gazie na sito i zostawiłam na całą noc aby cała serwatka wyciekła z sera.
  • Po osączeniu potrzebne będzie 1500 g sera.
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Cukier utarłam z miękkim masłem na puszystą pianę potem kolejno dodając żółtka dalej ucierałam.
  • Do utartej masy partiami dodawałam ser, śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy a także kilka kropli aromatu arakowego.
  • Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę.
  • Delikatnie połączyłam masę serową z białkami za pomocą łopatki.
  • Rozmrożone wiśnie każdą oddzielnie obtoczyłam w mące ziemniaczanej.
  • Masę serową wylałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, miałam tortownicę dużą - 28 cm ze szklanym dnem i dlatego wyłożyłam papierem bo masa wycieka trochę jak tortownica jest pełna.
  • Do masy powciskałam obtoczone w mące wiśnie i wierzch posypałam płatkami migdałowymi.
  • Piekłam sernik przykrywszy go najpierw papierem przez godzinę i 30 minut w temperaturze 160 C.
  • Po godzinie pieczenia papier zdjęłam z sernika i dopiekłam aby migdały ładnie się zrumieniły.
  • Po upieczeniu sernik musi pozostać w formie do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego.
Przepis własny.

9 komentarze

  1. Wpraszam się na taki serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie! Uwielbiam takie domowe serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny sernik, teraz mam ochotę na coś takiego:D:D już tak dawno nie jadłam sernika:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik wygląda bardzo apetycznie.
    Nigdy nie robiłam z serków homogenizowanych.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm, wygląda baaaaaaaardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany , ale smakowity sernik , uwielbiam ser w połączeniu z wiśniami . Z pewnością spróbuję go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda, jak taka napompowana chmurka :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger