Ja szczerze Wam się przyznam że uwielbiam ten chrupiący ryż z dodatkami.
Można dodawać ulubione składniki i za każdym razem mamy inne danie.
Dziś zapraszam na risotto z kurkami.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio
- 1 duża czerwona cebula
- 1 papryczka chilli z pestkami
- 350 g kurek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 200 ml wina różowego deserowego
- 750 ml bulionu drobiowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka startego sera greckiego kefalotiri
- 4 gałązki hyzopu
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka masła
- Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła klarowanego.
- Kurki oczyściłam i umyłam na sicie.
- Na rozgrzane masło włożyłam kurki, dodałam gałązki hyzopu oraz rozmaryn i smażyłam pod przykryciem 2 minuty a jak kurki puściły sok, zdjęłam pokrywę i smażyłam aż sos wyparował prawie cały.
- Posoliłam kurki do smaku.
- Papryczkę chilli, cebulę oraz czosnek drobno pokroiłam.
- Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła klarowanego i podsmażyłam na nim posiekane warzywa, chilli, czosnek i cebulę.
- Wtedy na patelnię wsypałam ryż i smażyłam tak długo aż się zeszklił.
- Wlałam wówczas wino - uwaga pryska - i gotowałam tak długo aż całe wino odparowało.
- Teraz zaczęłam proces wlewania gorącego bulionu po łyżce ciągle mieszając., ważne aby bulion był gorący aby dolewając go jak najmniej obniżać temperaturę ryżu.
- Każdą następna łyżkę wlewałam wtedy , kiedy ryż wchłonął poprzedni płyn.
- Bulion ok. 750 ml powinien wchłonąć się cały ale musicie spróbować bo czasami jest to mniej a czasami więcej.
- Ryż powinien być al'dente.
- Dodałam do ryżu 1 łyżkę masła i szybko mieszając rozpuściłam je aby risotto było lśniące.
- Potem ryż połączyłam z kurkami, wymieszałam i dodałam jeszcze starty ser.
- Ostatni raz wymieszałam i risotto gotowe.
Pomysł własny.
2 komentarze
pyszne:)
OdpowiedzUsuńPycha! Z kurkami jeszcze nie robiłam :) u mnie wczoraj było też risotto :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.