Piękna i słodka dynia Hallowen idealna do pikantnych pierogów.
No to zaczynamy.
Składniki na ciasto:
- 280 g mąki
- 250 ml gorącej wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 1/2 małej dyni np. Haloween
- 1 trójkąt sera z niebieską pleśnią np. Błękitny Lazur
- sól
- pieprz
- imbir mielony
- 200 ml śmietanki 30 %
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Dynię obrałam, pokroiłam na kawałki, ułożyłam na blaszce, pokropiłam oliwą i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na 50 minut.
Gdy się upiekła rozgniotłam ją widelcem na papkę.
Teraz ciasto.
Masło rozpuściłam we wrzącej wodzie i zalałam gorącą mąkę którą wcześniej przesiałam z solą.
Mieszałam najpierw widelcem bo gorące a potem ręką zarobiłam gładkie ciasto, ok 5 minut.
Gdyby za bardzo się kleiło podsypcie mąką, ma być gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryłam miseczką i zostawiłam na 30 minut.
Dynię którą wcześniej rozgniotłam widelcem połączyłam z serem i przyprawiłam do smaku, wszystko wymieszałam.
Gdy ciasto odpoczęło rozwałkowałam je na placek, wykrawałam kółka na które nakładałam farsz i zlepiałam dość ściśle pierogi.
Można użyć maszynki do pierogów, będzie łatwiej.
Pierogi wrzucałam na osoloną wrzącą wodę i gotowałam 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na rozgrzanym maśle a gdy się zrumieniły dodałam posiekaną natkę, zalałam śmietanką i gotowałam do momentu aż śmietanka zgęstniała.
Doprawiłam solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis pochodzi stąd [ klik ]
4 komentarze
Takich jeszcze nie jadłem.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńWłaściwie oprócz dżemów nic z dyni nie robiłam a tu tyle dobrych potraw można przygotować:)))pierogi wyglądają bardzo smacznie,trzeba będzie wypróbować:)))))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMusiało być pysznie :)
OdpowiedzUsuńZ dyni robię różne potrawy ale pierogi są mi nieznane.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.