czwartek, 14 listopada 2013

Penne z fasolką i szprotkami

Szybkie danie z kwasami tłuszczowymi omega-3.
Instytut Żywności i Żywienia donosi:
Ryby, zwłaszcza morskie, są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. 
Stosunkowo dużą ilość kwasów omega-3 zawiera łosoś, tuńczyk oraz sardynki i skorupiaki. 
Dlatego naukowcy nie mają wątpliwości - powinniśmy znacznie zwiększyć udział kwasów omega-3 w diecie poprzez częstsze spożywanie owoców morza i ryb.
No to zwiększamy i wyczarowałam pyszne i  aromatyczne danie.

                      Składniki:
  • 350 g penne pełnoziarniste 
  • 1 puszka - 240 g szproty cesarskie wędzone w oleju
  • 300 g fasolki szparagowej zielonej
  • 1 łyżeczka płatków soli cytrynowej Royal Brand
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g - 1 kostka sera topionego z pomidorami
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 2-3 łyżki startego sera greckiego Kefalotiri
Na rozgrzanym oleju podsmażyłam posiekaną w piórka cebulę i posiekany drobno czosnek.
Do usmażonej cebuli dodałam śmietankę, serek topiony, wszystkie zioła, świeże posiekane i zagotowałam.
Następnie dodałam całą puszkę szprotek i chwilę jeszcze podgrzewałam.
Doprawiłam solą cytynową i pieprzem.
 W dużym garnku wstawiłam wodę na makaron a gdy się zagotowała wrzuciłam penne i fasolkę i gotowałam aż makaron był al'dente, tyle samo potrzebuje fasolka, odcedziłam i ułożyłam na talerzach.
Polałam sosem i posypałam startym serem.
Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger