Instytut Żywności i Żywienia donosi:
Ryby, zwłaszcza morskie, są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3.
Stosunkowo dużą ilość kwasów omega-3 zawiera łosoś, tuńczyk oraz sardynki i skorupiaki.
Dlatego naukowcy nie mają wątpliwości - powinniśmy znacznie zwiększyć udział kwasów omega-3 w diecie poprzez częstsze spożywanie owoców morza i ryb.
No to zwiększamy i wyczarowałam pyszne i aromatyczne danie.
- 350 g penne pełnoziarniste
- 1 puszka - 240 g szproty cesarskie wędzone w oleju
- 300 g fasolki szparagowej zielonej
- 1 łyżeczka płatków soli cytrynowej Royal Brand
- 1 duża czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 100 g - 1 kostka sera topionego z pomidorami
- olej rzepakowy do smażenia
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 2-3 łyżki startego sera greckiego Kefalotiri
Do usmażonej cebuli dodałam śmietankę, serek topiony, wszystkie zioła, świeże posiekane i zagotowałam.
Następnie dodałam całą puszkę szprotek i chwilę jeszcze podgrzewałam.
Doprawiłam solą cytynową i pieprzem.
W dużym garnku wstawiłam wodę na makaron a gdy się zagotowała wrzuciłam penne i fasolkę i gotowałam aż makaron był al'dente, tyle samo potrzebuje fasolka, odcedziłam i ułożyłam na talerzach.
Polałam sosem i posypałam startym serem.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
bardzo lubię makaronowe dania:)
OdpowiedzUsuńTo danie dla mojej córki , która uwielbia makarony i ryby :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.