Równie pyszną i aromatyczną.
Składniki:
- 4 białe papryki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
- 2 cebule
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 jajo
- olej słonecznikowy do smażenia
- 1 łyżka pasty harissa [ klik ]
- ser kozi starty do posypania
- sól
- pieprz
Cebulę i czosnek drobno posiekałam i podsmażyłam na rozgrzanym oleju słonecznikowym.
Gdy ładnie się zrumieniły na patelnię włożyłam mięso mielone i podsmażyłam je na rumiane małe kuleczki.
Po usmażeniu włożyłam do miski aby przestygło.
Do miski włożyłam także kaszę, czosnek niedźwiedzi oraz pastę harissa - uwaga bardzo ostra - i wbiłam jajo.
Wszystko razem wymieszałam rękoma, dodając jeszcze soli i pieprzu do smaku.
Papryki przekroiłam wzdłuż na połówki.
Każdą połówkę napełniłam farszem lekko dociskając aby nie wypadł.
Ciasno ułożyłam papryki w naczyniu żaroodpornym i zapiekałam je pod przykryciem przez 45 minut.
Po tym czasie zdjęłam przykrycie, posypałam je startym kozim serem i zapiekałam jeszcze przez 15 minut aż ser się pięknie stopił.
Smacznego.
Przepis własny.
6 komentarze
Zazdroszczę Ci tych wszystkich pomysłów i umiejętności kulinarnych:))))przepysznie to wygląda:))))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńuwielbiam faszerowaane jedzenie :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, mniam:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie nadziana ta papryka :)
OdpowiedzUsuńVerdadeiras delicias.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom fim de semana.
http://andarilharar.blogspot.pt/
Usuńtudo de melhor, saúdo
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.