wtorek, 5 listopada 2013

Papryka faszerowana kaszą

Faszerowane papryki każdy na pewno lubi a ja dzis przedstawiam Wam trochę inną wersję.
Równie pyszną i aromatyczną.

                Składniki:
  • 4 białe papryki
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • 2 cebule
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 jajo
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 1 łyżka pasty harissa [ klik ]
  • ser kozi starty do posypania
  • sól
  • pieprz

 Cebulę i czosnek drobno posiekałam i podsmażyłam na rozgrzanym oleju słonecznikowym.
Gdy ładnie się zrumieniły na patelnię włożyłam  mięso mielone i podsmażyłam je na rumiane małe kuleczki.
Po usmażeniu włożyłam do miski aby przestygło.
Do miski włożyłam także kaszę, czosnek niedźwiedzi oraz pastę harissa - uwaga bardzo ostra - i wbiłam jajo.
Wszystko razem wymieszałam rękoma, dodając jeszcze soli i pieprzu do smaku.
Papryki przekroiłam wzdłuż na połówki.
Każdą połówkę napełniłam farszem lekko dociskając aby nie wypadł.
Ciasno ułożyłam papryki w naczyniu żaroodpornym i zapiekałam je pod przykryciem przez 45 minut.
Po tym czasie zdjęłam przykrycie, posypałam je startym kozim serem i zapiekałam jeszcze przez 15 minut aż ser się pięknie stopił.
Smacznego.
Przepis własny.

6 komentarze

  1. Zazdroszczę Ci tych wszystkich pomysłów i umiejętności kulinarnych:))))przepysznie to wygląda:))))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam faszerowaane jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie nadziana ta papryka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Verdadeiras delicias.
    Um abraço e bom fim de semana.
    http://andarilharar.blogspot.pt/

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger