środa, 27 listopada 2013

Łosoś pieczony z warzywami w "5 smakach"

Pyszny, aromatyczny łosoś i do niego chrupiące ziemniaczki, marchewka.
Szybkie i pyszne danie.
Polecam i smacznego.

 
               Składniki:
  • 2 duże filety łososia norweskiego
  • przyprawa "5 smaków"
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 pęczka koperku
  • oliwa z oliwek
  • 2 plastry cytryny
  • ocet balsamiczny
  • olej rzepakowy

Łososia umyłam, wyjęłam pozostałe ości bo zawsze się jakieś zdarzają i osuszyłam.
Rybę natarłam przyprawa "5 smaków".
Ziemniaki obrałam i pokroiłam na cząstki a marchewkę po obraniu pokroiłam w słupki a następnie zblanszowałam je przez 5 minut we wrzącej wodzie.
Odcedziłam i obsypałam je ziołami prowansalskimi.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowałam olej a na nim ułożyłam słupki marchewki.
Na marchewce położyłam filety z łososia które spryskałam odrobina octu balsamicznego.
Na wierzchu ułożyłam koperek i plastry cytryny a wszystko skropiłam oliwą z oliwek.
Dookoła naczynia rozłożyłam cząstki  ziemniaków, przykryłam naczynie i wstawiłam  do nagrzanego do 180 C piekarnika.
Ryba piekła się przez ok. 20 minut.
Smacznego.
Pomysł własny.

6 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis...chyba wypróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW. Łosoś... elegancko.
    A ja przyniosę bia le wino... co Ty na to? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy i wydaje mi się łatwy przepis. Tylko te 5 smaków mi tu przeszkadza ale to kwestia gustu:). Uwielbiam łososia pod każdą postacią:) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam również na mojego bloga: http://rozowykociolek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam łososia! To mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger