Szybkie i pyszne danie.
Polecam i smacznego.
Składniki:
- 2 duże filety łososia norweskiego
- przyprawa "5 smaków"
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 pęczka koperku
- oliwa z oliwek
- 2 plastry cytryny
- ocet balsamiczny
- olej rzepakowy
Łososia umyłam, wyjęłam pozostałe ości bo zawsze się jakieś zdarzają i osuszyłam.
Rybę natarłam przyprawa "5 smaków".
Ziemniaki obrałam i pokroiłam na cząstki a marchewkę po obraniu pokroiłam w słupki a następnie zblanszowałam je przez 5 minut we wrzącej wodzie.
Odcedziłam i obsypałam je ziołami prowansalskimi.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowałam olej a na nim ułożyłam słupki marchewki.
Na marchewce położyłam filety z łososia które spryskałam odrobina octu balsamicznego.
Na wierzchu ułożyłam koperek i plastry cytryny a wszystko skropiłam oliwą z oliwek.
Dookoła naczynia rozłożyłam cząstki ziemniaków, przykryłam naczynie i wstawiłam do nagrzanego do 180 C piekarnika.
Ryba piekła się przez ok. 20 minut.
Smacznego.
Pomysł własny.
6 komentarze
Bardzo ciekawy przepis...chyba wypróbuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWOW. Łosoś... elegancko.
OdpowiedzUsuńA ja przyniosę bia le wino... co Ty na to? :)
Oczywiście, idealnie pasuje.
UsuńCiekawy i wydaje mi się łatwy przepis. Tylko te 5 smaków mi tu przeszkadza ale to kwestia gustu:). Uwielbiam łososia pod każdą postacią:) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam również na mojego bloga: http://rozowykociolek.blogspot.com
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia! To mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.