sobota, 23 listopada 2013

Naleśniki gryczane z ricottą

Szybko, pysznie i pożywnie.
Naleśniki piekę bardzo często bo można je nadziać  czym tylko dusza zapragnie i wyjdzie pyszne danie według własnego pomysłu.
Zapraszam do pieczenia.
             Składniki na ciasto: 6 dużych sztuk
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 jaja
  • 7 czubatych łyżek mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
Wszystkie składniki zmiksowałam na jednolite ciasto i odstawiłam na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
Następnie upiekłam na suchej patelni naleśniki - wyszło 6 dużych.
               Składniki farszu:
  • 200 g ricotty
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 serek homogenizowany naturalny - 150 g
  • garść posiekanego oregano
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • różowa sól himalajska
  • 1 łyżka oleju z zalewy pomidorów
  • garść suszonych pomidorków cherry
  • pieprz
  • szczypta chilli
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
 Do miski włożyłam oba sery, pokroiłam pomidory suszone i też je  dołożyłam.
Pomidorki cherry przekroiłam na połowy  i dołożyłam do farszu, a także dodałam posiekane zioła, przyprawy oraz olej z pomidorów i wszystko wymieszałam.
Na każdy naleśnik nałożyłam 2 łyżki farszu, posypałam orzechami, rozsmarowałam i zwinęłam w rulon.
Można podać z ulubionym sosem np. jogurtowym.
Smacznego.
Pomysł własny.

5 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger