Przepis jest rewelacyjny bo szybki tylko zawsze ten czas oczekiwania, im dłuższy tym naleweczki, likiery bardziej aromatyczne i smakowite.
Likier można robić o każdej porze roku bo miętę zawsze gdzieś dostaniecie.
Likier ma przepiękny zielony kolor i niesamowity aromat.
Składniki:
- 1 szklanka listków mięty
- 1 litr spirytusu 70 %
- 1 litr wody
- 700 g cukru
Następnie listki zalałam spirytusem i odstawiłam na cały długi tydzień.
Raz dziennie potrząsałam butlą aby aromaty dobrze się wchłonęły.
Po tygodniu przecedziłam alkohol przez gazę, listki odcisnęłam i wyrzuciłam a alkohol przelałam do garnka.
Cukier rozpuściłam w wodzie podgrzewając syrop do momentu zagotowania.
Następnie syrop zostawiłam do ostygnięcia i wtedy w garnku połączyłam oba płyny.
Wymieszałam i przelałam ponownie do słoja.
Zostawiłam alkohol w ciemnym miejscu na ...jak najdłużej się da ale chociaż na 2-3 miesiące.
Nabiera wówczas pięknego koloru i aromatu i klaruje się.
Polecam serdecznie.
Na zdrowie.
Inspiracja tutaj [ klik ]
4 komentarze
Zrobię, na 100% zrobię. Dzisiaj mi Eryk powiedział, że w ogródku ziołowym jest mnóstwo przepięknej mięty.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis.
Pozdrawiam:)
Oooo takiego bym spróbowała :) !
OdpowiedzUsuńa gdybym zastąpiła spirytus wódką - to jaka będzie proporcja reszty składników?
OdpowiedzUsuńProste równanie matematyczne i otrzymasz 1,75 L wódki.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.