czwartek, 7 listopada 2013

Likier miętowy

Źródła podają że jest to przepis Zofii Nasierowskiej opublikowany kilka lat temu w magazynie "Kuchnia".
Przepis jest rewelacyjny bo szybki tylko zawsze ten czas oczekiwania, im dłuższy tym naleweczki, likiery bardziej aromatyczne i smakowite.
Likier można robić o każdej porze roku bo miętę zawsze gdzieś dostaniecie.
Likier ma przepiękny zielony kolor i niesamowity aromat.
                 Składniki:
  • 1 szklanka listków mięty
  • 1 litr spirytusu 70 %
  • 1 litr wody
  • 700 g cukru
 Listki mięty oderwałam od łodyżek, umyłam i umieściłam w szklanej butli.
Następnie listki zalałam spirytusem i odstawiłam na cały długi tydzień.
Raz dziennie potrząsałam butlą aby aromaty dobrze się wchłonęły.
Po tygodniu przecedziłam alkohol przez gazę, listki odcisnęłam i wyrzuciłam a alkohol przelałam do garnka.
Cukier rozpuściłam w wodzie podgrzewając syrop do momentu zagotowania.
Następnie syrop zostawiłam do ostygnięcia i wtedy w garnku połączyłam oba płyny.
Wymieszałam i przelałam ponownie do słoja.
Zostawiłam alkohol w ciemnym miejscu na ...jak najdłużej się da ale chociaż na 2-3 miesiące.
Nabiera wówczas pięknego koloru i aromatu i klaruje się.
Polecam serdecznie.
 Na zdrowie.
Inspiracja tutaj [ klik ]

4 komentarze

  1. Zrobię, na 100% zrobię. Dzisiaj mi Eryk powiedział, że w ogródku ziołowym jest mnóstwo przepięknej mięty.
    Świetny przepis.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo takiego bym spróbowała :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. a gdybym zastąpiła spirytus wódką - to jaka będzie proporcja reszty składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste równanie matematyczne i otrzymasz 1,75 L wódki.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger