Morele można kupić przez cały rok w marketach a jeśli już nie znajdziecie zastąpcie morele brzoskwiniami.
Aromat owoców i bazylii - niepowtarzalne doznania węchowe.
Zapraszam na pyszny deser.
Składniki:
- 300 g moreli
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki wody
- 200 ml wody
- 3 gałązki bazylii cytrynowej
Morele umyłam i rozpołowiłam każdą wyjmując pestki.
Włożyłam owoce do garnka i zalałam je 200 ml wody.
Dodałam do garnka cukier oraz bazylie i gotowałam aż owoce same się rozpadły.
W 1/3 szklanki wody rozmieszałam mąkę ziemniaczaną i wlałam do gotujących się owoców.
Energicznie mieszając doprowadziłam kisiel do wrzenia i deser przelałam do szklaneczek.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
ciekawy pomysł:) w sumie fajne na podwieczorek:)
OdpowiedzUsuńDodatek bazylii? Niesamowite.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.