sobota, 2 listopada 2013

Jesienne warzywa na talerzu z kani

Pyszne, sycące danie z kani ( czubajka kania ) w towarzystwie jesiennych warzyw to jest to co lubimy najbardziej.
Zapraszam serdecznie.

                  Składniki:
  • 2 kapelusze z kani
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki curry indyjskiego
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta ze złocistym lnem Oleofarm
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
                 Warzywa:
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 dużego bakłażana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 1 czerwona papryka
  • 6 średnich pomidorów
  • 6 żółtych koktajlowych pomidorków
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • susz z kani [ klik ]
  • susz z pomidorów [ klik ]
  • olej rzepakowy do smażenia
Kapelusze grzybów oczyściłam, odkroiłam ogonki.
W miseczce wymieszałam jaja z mlekiem, curry, sola i pieprzem.
Na jeden talerz wsypałam mąkę a na drugi bułkę tarta ze złocistym lnem.
Kapelusze kani najpierw obtoczyłam w mące a potem w jajku z przyprawami i na koniec w bułce tartej.
Smażyłam z obu stron na złoty kolor zaczynając od strony grzyba z blaszkami aby się nie rozpadły bo są delikatne.
Warzywa pokroiłam w kostkę po uprzednim umyciu i obraniu.
Cebulę i czosnek posiekałam.
Na  patelni rozgrzałam olej i włożyłam na nią cebulę, posiekane chilli i czosnek a gdy się podsmażyły dodałam bakłażana, dymkę ze szczypiorem posiekane i smażyłam aż bakłażan zrumienił się ładnie.
Wtedy na patelnię włożyłam paprykę, pomidory oraz przyprawy, a także susz z kani i pomidorów i dusiłam do miękkości.
 Podałam razem z usmażonymi "talerzami" kani.
Smacznego.
Przepis własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger