Teraz może nie jest wyśmienita okazja na lody ale zaraz będą święta i Sylwester i granita będzie jak znalazł.
Cytrynowa granita.
Składniki:
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Smaki Życia" z nr 8/2013
- 5 cytryn
- 2/3 szklanki cukru
- 1 litr wody
- 2-3 łyżki likieru cytrynowego
- skórka cytrynowa do dekoracji
- Wodę zagotowałam z cukrem i przestudziłam.
- Cytryny wyszorowałam, poprzekrawałam na połówki, wydrążyłam miąższ a miseczki cytrynowe włożyłam do lodówki, niech czekają na właściwy moment.
- Z miąższu wyjęłam wszystkie pestki i przełożyłam go do blendera razem z sokiem, ostudzonym syropem oraz likierem i zmiksowałam.
- Potem przelałam masę do plastikowego pojemnika i wstawiłam do zamrażarki.
- Po dwóch godzinach zamieszałam lekko zmrożoną granitę tak aby równomiernie się chłodziła.
- Zamrażałam kolejne 2 godziny i ponownie przemieszałam.
- Dalej chłodziła się jeszcze całą noc i jeszcze raz mieszałam.
- Po całkowitym zamrożeniu przełożyłam kulki granity do cytrynowych miseczek i udekorowałam skórką cytrynową.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Smaki Życia" z nr 8/2013
3 komentarze
ciekawy pomysł na deser, ostatnio mam fazę na cytrynowe słodkości więc tu sobie siedzę i mi ślinka cieknie:D:D
OdpowiedzUsuńda się zrobić bez likieru? mam 10 lat i nie pije ;D
OdpowiedzUsuńOczywiście ze zrób bez likieru i nic jej nie ujmie w smaku.
UsuńA tak nawiasem mówiąc jak się ma 10 lat to alkohol nie wskazany, natomiast dobrze że pytasz. Dzięki za odwiedziny.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.