czwartek, 28 listopada 2013

Granita cytrynowa

Granitę cytrynową robiłam pierwszy raz w sierpniu i wtedy już powaliła mnie na kolana.
Teraz może nie jest wyśmienita okazja na lody ale zaraz będą święta i Sylwester i granita będzie jak znalazł.
Cytrynowa granita.

Składniki:
  • 5 cytryn
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 litr wody
  • 2-3 łyżki likieru cytrynowego
  • skórka cytrynowa do dekoracji
Przygotowanie:
  • Wodę zagotowałam z cukrem i przestudziłam.
  • Cytryny wyszorowałam, poprzekrawałam na połówki, wydrążyłam miąższ a miseczki cytrynowe włożyłam do lodówki, niech czekają na właściwy moment.
  • Z miąższu wyjęłam wszystkie pestki i przełożyłam go do blendera razem z sokiem, ostudzonym syropem oraz likierem i zmiksowałam.
  • Potem przelałam masę do plastikowego pojemnika i wstawiłam do zamrażarki.
  • Po dwóch godzinach zamieszałam lekko zmrożoną granitę tak aby równomiernie się chłodziła.
  • Zamrażałam kolejne 2 godziny i ponownie przemieszałam.
  • Dalej chłodziła się jeszcze całą noc i jeszcze raz mieszałam.
  • Po całkowitym zamrożeniu przełożyłam kulki granity do cytrynowych miseczek i udekorowałam skórką cytrynową.
Smacznego.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Smaki Życia" z nr 8/2013

3 komentarze

  1. ciekawy pomysł na deser, ostatnio mam fazę na cytrynowe słodkości więc tu sobie siedzę i mi ślinka cieknie:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. da się zrobić bez likieru? mam 10 lat i nie pije ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ze zrób bez likieru i nic jej nie ujmie w smaku.
      A tak nawiasem mówiąc jak się ma 10 lat to alkohol nie wskazany, natomiast dobrze że pytasz. Dzięki za odwiedziny.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger