Pesto zielone - pyszne.
Zdrowie - zapewnione.
Danie - dietetyczne.
Zapach - w całym domu.
Zapraszam do stołu.
Składniki na makaron:
- 300 g mąki pszennej T 500 z "Chleb na Zdrowie"
- szczypta soli
- 3 jaja
- 2 łyżki oliwy
Pokroiłam rulony we wstążki, które rozsypałam na blacie i pozostawiłam na 2 godziny do przesuszenia od czasu do czasu kluski przesypywałam aby równomiernie przeschły.
Jeśli nie macie czasu to wystarczy choć 20 minut suszenia.
Makaron się wówczas nie poskleja i będzie go łatwo ugotować.
W garnku zagotowałam wodę, posoliłam ją i ugotowałam moje wstążki.
Od momentu wypłynięcia jakieś 3 minuty.
Pesto:
- duży pęczek bazylii
- 1/2 szklanki startego sera długodojrzewającego
- 1/2 szklanki uprażonych orzechów laskowych
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy - jakieś 150 ml
- sól
- pieprz
Następnie usunęłam ciemną skórkę pocierając orzechy o ściereczkę.
Ser starłam na tarce, bazylię umyłam i wysuszyłam.
Pesto można zrobić w moździerzu utłukując po kolei składniki lub szybciej tak jak ja - blenderem.
Wszystkie składniki oprócz oleju włożyłam do blendera i zmiksowałam na papkę a następnie dolewałam cienkim strumieniem olej tak aby składniki się połączyły.
Na koniec doprawiłam solą i pieprzem.
Gorący makaron wymieszałam z pesto i danie gotowe.
Smacznego.
Przepis własny.
3 komentarze
Prawdziwa pychotka.
OdpowiedzUsuńDomowy makaron? spróbuję go zrobić.
Pozdrawiam:)
pycha:) taki domowy musi byc pyszny:)
OdpowiedzUsuńW pełni domowe - najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.