czwartek, 21 listopada 2013

Domowy makaron z pesto bazyliowym

Domowy makaron - pyszny.
Pesto zielone - pyszne.
Zdrowie - zapewnione.
Danie - dietetyczne.
Zapach - w całym domu.
Zapraszam do stołu.

                  Składniki na makaron:
Z podanych składników zagniotłam elastyczne ciasto i rozwałkowałam na cienkie placki, które następnie obsypałam mąką aby  ciasto się nie kleiło i zrolowałam je.
Pokroiłam rulony we wstążki, które rozsypałam na blacie i pozostawiłam na 2 godziny do przesuszenia od czasu do czasu kluski przesypywałam aby równomiernie przeschły.
Jeśli nie macie czasu to wystarczy choć 20 minut suszenia. 
Makaron się wówczas nie poskleja i będzie go łatwo ugotować.
W garnku zagotowałam wodę, posoliłam ją i ugotowałam moje wstążki.
Od momentu wypłynięcia jakieś 3 minuty.
 
                 Pesto:
  • duży pęczek bazylii
  • 1/2 szklanki startego sera długodojrzewającego
  • 1/2 szklanki uprażonych orzechów laskowych
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy - jakieś 150 ml
  • sól
  • pieprz
Orzechy uprażyłam w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 150 C.
Następnie usunęłam ciemną skórkę pocierając orzechy o ściereczkę.
Ser starłam na tarce, bazylię umyłam i wysuszyłam.
Pesto można zrobić w moździerzu utłukując po kolei składniki lub szybciej tak jak ja - blenderem.
Wszystkie składniki oprócz oleju włożyłam do blendera i zmiksowałam na papkę a następnie dolewałam cienkim strumieniem olej tak aby składniki się połączyły.
Na koniec doprawiłam solą i pieprzem.
Gorący makaron wymieszałam z pesto i danie gotowe.
Smacznego.
Przepis własny.

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger