Zachęcam do wypieku.
Zaczyn:
- 1 szklanka zakwasu żytniego [ klik ]
- 1 szklanka letniej wody
- 1 szklanka maki żytniej razowej T 1000
Chleb właściwy:
- 1 kg mąki żytniej T 800
- 100 g suszonej włoszczyzny - ja użyłam Marsyl ale może to być suszona przez Was
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 10 g drożdży
- 3 szklanki wody letniej
- 2 łyżki soli
- 1/2 szklanki pestek słonecznika + do posypania wierzchu
- cały zaczyn
Odcedziłam i zostawiłam do ostygnięcia.
Mąkę, otręby, osączone warzywa, cały zaczyn oraz sól, drożdże i pestki słonecznika przełożyłam do dużej miski, dolałam wodę i wymieszałam na ciasto.
Ciasto jest dość luźne.
Odstawiłam pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę, wtedy to ciasto odgazowałam czyli przemieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam ponownie do wyrośnięcia, ok. 2 godziny.
Dwie keksówki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką i przełożyłam do nich ciasto.
Odstawiłam pod przykryciem ponownie do wyrośniecia.
Gdy prawie "wychodziło" z foremek posypałam z wierzchu pestkami słonecznika i wstawiłam do nagrzanego do 190 C piekarnika spryskując z wierzchu przez 5 sekund chleb wodą.
Piekłam przez 70 minut.
Po upieczeniu studziłam na kratkach.
Smacznego,.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.