Dziś to nadrabiam, pyszny chlebuś, uda się każdemu.
Jak zrobić zakwas nauczycie się tutaj [ klik ].
A teraz pieczemy.
Składniki: ( 2 bochenki na 2 keksówki )
Zaczyn:
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 1 szklanka letniej wody
- 1 szklanka maki żytniej razowej
Chleb właściwy:
- cały zaczyn
- 500 g mąki pszennej T 550
- 500 g mąki żytniej T 750
- 2 łyżki soli
- 3,5 szklanki ciepłej wody
- drożdże świeże wielkości orzecha laskowego lub 1/2 łyżeczki suchych
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 3/4 szklanki ziaren siemienia lnianego
Ciasto jest dość luźne.
Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Jak ciasto wyrosło przemieszałam łyżką i wyłożyłam do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Foremki przykryłam i odstawiłam ponownie do wyrośnięcia.
Trwało to ok. 45 minut.
Piekarnik nagrzałam do 190 C i jak włożyłam chlebki spryskałam je wodą przez 5 sekund.
Piekłam chleby przez 60 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z foremek i studziłam na kratkach.
Chleb aby nie wysychał przechowuję w lnianych woreczkach.
Smacznego.
Przepis własny.
12 komentarze
świetny:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Zapisałam przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis na szynkę.
Pozdrawiam:)
Cieszę się niech sie uda i jedno i drugie :-)
Usuńwygląda ładnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńAnia
OdpowiedzUsuńto mój ulubiony chleb, eksperymentuję tylko z dodatkami:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie że lubisz eksperymentować, ja tez uwielbiam.
UsuńWychodzą takie super chlebki.
Super, super, super!!! Od 2 miesięcy rozpoczęłam romans z chlebem na zakwasie. Ten ma się dobrze i fajnie współpracuje. Piekłam różne chlebki, ale ten - rewelacja. Najlepszy!!! Przynajmniej tak mówi mój mąż i ja. Dziękuję za przepis. Sory. Podpisuję się jako anonim, bo nie wiem jak tu się zalogować. Wow. Trochę techniki i człowiek się gubi. Pozdrawiam. Jola
OdpowiedzUsuńJolu dziękuje za miłe słowa i ciesze się że chleb smakuje.
UsuńPrzyślesz zdjęcie? na adres dolores1264@o2.pl?
Ups.... Chlebek już dawno zjedzony. Ale postaram się za kolejnym podejściem. Pozdrawiam. Jola
OdpowiedzUsuńCzekam z niecierpliwością.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.