Potrawa którą dziś serwuję powstała z użyciem piwa Burgundowe Trzy Słody i dla tegoż piwa.
O walorach piwa możecie dowiedzieć się na stronie Książęce.pl
A oto jakie danie proponuję.
Burgundowy kurczak z sosem z borówki czerwonej, brukselką smażoną z boczkiem i orzechami oraz frytkami ze słodkich ziemniaków.
Składniki:
- 10 pałek z kurczaka
- sól
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
- szczypta pieprzu kolorowego świeżo mielonego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 300 ml odpienionego piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
Przygotowanie:
- Pałki z kurczaka wymyłam i osuszyłam.
- Z każdej pałki odcięłam chrząstkę i nożem zsunęłam mięso do samej kości.
- Kurczaka posypałam solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym i kolorowym.
- Odstawiłam na bok na 15 minut.
- Po 15 minutach na patelni rozgrzałam olej z masłem i podsmażyłam na nim pałki ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Gdy kurczak był złocisty na patelnię wlałam odpienione piwo.
- Patelnię przykryłam pokrywką i gotowałam na małym ogniu 20 minut aż kurczak był miękki.
- 250 g brukselki
- 1 łyżka krokantu z orzechów laskowych
- 2 plastry wędzonego boczku
- sól
- świeżo zmielony pieprz czarny
- Brukselkę umyłam i podzieliłam na listki.
- Praca trochę żmudna ale efekt zadziwiający.
- Boczek pokroiłam w drobną kostkę i wysmażyłam na rozgrzanej patelni na rumiane skwarki i wtedy włożyłam listki brukselki.
- Dusiłam pod przykryciem 8 minut a potem dosypałam orzechy i jeszcze smażyłam 5 minut.
- 1 duży słodki ziemniak ( batat )
- olej rzepakowy do smażenia
- Ziemniaka obrałam i pokroiłam w słupki.
- W garnku zagotowałam wodę i blanszowałam frytki przez 3 minuty.
- Odcedziłam, wysuszyłam na ręczniku papierowym.
- Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i smażyłam na nim frytki na złoty kolor.
- 250 g borówki czerwonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka miodu
- Borówki oczyściłam i włożyłam do garnka, posypałam cukrem i rozgotowałam pod przykryciem.
- Owoce gotowałam aż zgęstniały a wtedy dodałam łyżkę miodu.
- Na talerzu rozsmarowałam łyżkę sosu i ułożyłam na nim burgundowe pałki kurczaka a obok podałam frytki i brukselkę.
- Dopełnieniem dania był łyk piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.
Przepis własny.
3 komentarze
Kurczak i borówka - świetne połączenie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńFajne połączenie z borówką;) Też testowałam to piwo, fajnie trafiłaś ze smakami;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWow, świetne jedzenie i bardzo pięknie podane.
OdpowiedzUsuńWykorzystam Twój pomysł.
Pozdrawiam:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.