Zapraszam wobec tego na bułeczki z ziarnami na śniadanie, a może na kanapki do pracy albo kolację?
Są pyszne z chrupiąca skórką i ziarnami.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej T 550
- 50 g otrębów pszennych
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 300 ml ciepłej wody
- 30 g mieszanki "Wileńskiej" ze sklepu "Chleb na Zdrowie"
Do miski wsypałam mąkę, otręby, dodałam sól, cukier oraz drożdże w proszku i zalałam wszystko ciepła wodą.
Wymieszałam składniki na elastyczne ciasto i odstawiłam pod przykryciem w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoja objętość.
Jak dostatecznie urosło odrywałam z ciasta małe kawałki i formowałam bułeczki które układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
I tak do wyczerpania ciasta.
Przykryłam blaszke ściereczka i ponownie odstawiłam do wyrosnięcia.
Jak bułki urosły spryskałam je woda i posypałam mieszanką w skład której wchodzą: pestki słonecznika, pestki dyni oraz nasiona czarnuszki.
Bułki wstawiłam do nagrzanego do 190 C piekarnika i piekłam około 35 minut.
Smacznego.
Pomysł własny.
3 komentarze
wyglądają bardzo smacznie, uwielbiam domowe pieczywo, sama często robię, a szczególnie chałki :)
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny wypróbuję go!
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Wygladają przepysznie i pewnie tak smakuja.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.