Obie wersje są przepyszne.
Pamiętajcie tylko że do biszkoptu należy wybrać dynię suchą czyli najlepsza będzie Hokkaido.
Jeśli natomiast macie dynię bardziej wodnistą trzeba ją dobrze odparować.
Niestety nie mam dla Was zdjęcia biszkoptu w środku bo nie zdążyłam zrobić zanim zniknęło ale zapewniam że jest żółciutkie i pyszne.
Biszkopt dyniowy dietetyczny
Składniki: ( keksówka w formie tortownicy )
- 50 g mąki żytniej
- 50 g maki pszennej tortowej
- 200 g puree z dyni [ klik ]
- 4 jaja
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- czekolada do dekoracji
Żółtka ubijałam do momentu aż się dobrze spieniły.
Mąki, sól, sodę przesiałam przez sito aby nie było grudek, dodałam cukier.
Przygotowałam puree z dyni według przepisu [ klik ] i ostudziłam.
Do ubitych żółtek na zmianę dodawałam puree i mieszankę z mąką aż do wyczerpania.
Wymieszałam wszystko na puszysty krem.
Wtedy dodałam do masy ubite białka i delikatnie wymieszałam przy pomocy łopatki.
Masę przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekłam 45 minut w temperaturze 180 C.
Po upieczeniu starłam na biszkopt czekoladę gorzką.
Biszkopt dyniowy dla łasuchów
Składniki: ( forma keksowa z falowanymi bokami )
- 100 g maki pszennej tortowej
- 200 g puree z dyni
- 4 jaja
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- cukier puder do posypania
Formę posmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.
Do posypania użyłam cukru pudru.
Polecam serdecznie bo obie wersje są przepyszne.
Smacznego.
Pomysł na biszkopt znalazłam u pewnej sympatycznej dziewczyny tutaj [ klik ].
7 komentarze
Jejku, cieszę się bardzo, że mogłam Cię jakoś zainspirować :) Twoja wersja biszkoptu na pewno też była pyszna.
OdpowiedzUsuńTo ja się cieszę i dziękuje za pomysł .
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:))))))Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę:))))
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie! Chyba spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.eva-style.blogspot.com
wygląda apetycznie :) mam ochotę upiec ale nie mam takiej keksówki ,poproszę o wym .tejże foremki ,wtedy dopasuję do swojej ,dziękuję :)))
OdpowiedzUsuńlila to jest rozmiar taki jak zwykłej keksówki 8 x 22 tylko ma pofalowane brzegi.
UsuńRozmiar podałam podstawy.
Spokojnie możesz upiec w keksówce, będzie troche wyższe.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.