Jest delikatna, kwaskowa, pachnie latem i słońcem.
Zapraszam serdecznie.
Zupa podwójnie ogórkowa.
Składniki:
Smacznego.
Pomysł własny.
- 6 średnich ziemniaków
- 3 marchewki
- 4 średnie ogórki małosolne bądź kiszone
- 1 duży ogórek wężowy
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 1500 ml bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki soku z ogórków
- 200 ml śmietanki słodkiej
- 1 łyżka mąki pszennej
- gałązka lubczyku
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- sól morska
- pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Przygotowanie zupy:
- Wszystkie warzywa obrałam w całości.
- Ogórki starłam na tarce o grubych oczkach.
- Warzywa zalałam bulionem i gotowałam do miękkości a następnie usunęłam z bulionu, tylko marchewkę pokroiłam na plastry a ziemniaki w kostkę i z powrotem umieściłam w zupie.
- Dodałam wtedy starte ogórki oraz sok z ogórków.
- Gotowałam 5 minut.
- Do garnka włożyłam przyprawy oraz lubczyk i chwilę jeszcze gotowałam.
- Do śmietanki wsypałam mąkę i dobrze rozmieszałam.
- Wlałam do zupy i zagotowałam aby zupa się zagęściła.
- Dodałam wówczas posiekany koperek.
Smacznego.
Pomysł własny.
4 komentarze
Podwójnie ogórkowa?! Kocham ogórkową,takiej nie jadłam-muszę ugotować! :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTo trzeba wypróbować.W najbliższym czasie taką zupę ugotuję.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńCiekawy dodatek z tego ogórka wężowego :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.