niedziela, 20 października 2013

Wątróbka barbecue zapiekana z jabłkami

Dla tych co do wątróbki nie pałają miłością mam dobrą wiadomość, ta potrawa przypadnie Wam do gustu.
Zachęcam serdecznie do wypróbowania.

               Składniki:
  • 500 g wątróbki z indyka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • mieszanka przypraw Grill  Barbecue Royal Brand
  • mąka do panierowania 
  • bułka tarta  ze złocistym lnem mielonym Oleofarm do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

Jeśli jeszcze nie próbowaliście bułki tartej Oleofarm ze złocistym lnem mielonym to zachęcam serdecznie.
Potrawy dzięki takiej panierce nabierają delikatnego smaku o walorach zdrowotnych nie wspomnę.
W dobrych sklepach już jest na półkach.
                    Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie jabłka (kwaśne)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 - 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw
  • 200 g śmietany 12%
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • masło do wysmarowania naczynia
 Wątróbkę oczyściłam z białych błonek, umyłam i osuszyłam.
W jednej misce roztrzepałam widelcem jaja z jogurtem i łyżką przyprawy Grill Barbecue.
Do drugiej miski wsypałam mąkę a do trzeciej bułkę tartą.
Wątróbki panierowałam najpierw w mące potem w masie jajecznej a następnie w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Nie lubię jak po przekrojeniu krew pływa mi po talerzu.
Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w kostkę.
Szczypior posiekałam.
Na patelni rozgrzałam masło i włożyłam do niej jabłka i szczypior, dosypałam czosnek i dusiłam jakieś 5 minut.
Zdjęłam patelnię z ognia i doprawiłam solą, oregano i pieprzem, a na końcu wlałam śmietanę i wszystko razem wymieszałam.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem i przełożyłam do niego usmażone wątróbki.
Na wątróbce ułożyłam usmażone jabłka w sosie.
Przykryte naczynie włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C i piekłam 25 minut.
Wątróbka jest delikatna w sosie słodko-kwaśnych jabłek, polecam.
Smacznego.
Inspiracja tutaj [ klik ]

3 komentarze

  1. Takiej wątróbki jeszcze nie jadłam ..a bułka tarta jest super..

    OdpowiedzUsuń
  2. witam! wątróbka wygląda apetycznie ,wypróbuję jak dostanę z indyka -nie lubię drobiowej :(

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem uprzedzona do wątrobki wiec bym nie sprobowala :D, chociaz wyglada apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger