wtorek, 1 października 2013

Tagliatelle szpinakowe z rydzami

Wiem, wiem, powiecie że zamęczam Was przepisami na dania z grzybami, no ale kiedy jak nie teraz.
Grzybów w lasach mnóstwo, najróżniejszych więc zapraszam serdecznie do lasów a potem do kuchni.
Zawijamy rękawy i do gotowania, będzie pysznie.

                 Składniki:
  • 200 g makaronu szpinakowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonych pomidorków koktajlowych
  • ok. 100 ml wody z gotowania makaronu
  • 300 g rydzów
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1-2 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz
Rydze wyczyściłam, wymyłam i osuszyłam a następnie pokroiłam kapelusze na mniejsze kawałki ale tylko te duże, mniejsze zostawiłam całe.
Zagotowałam wodę z solą i ugotowałam makaron szpinakowy al'dente, odcedziłam.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i smażyłam na nim pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Gdy lekko się zeszkliły dodałam na patelnię rydze oraz pomidorki suszone i przykryłam patelnię pokrywką.
Dusiłam ok. 10 minut.
Zdjęłam pokrywkę i smażyłam dodając wodę z gotowania makaronu i  śmietankę.
Na koniec dodałam sól i pieprz.
Makaron wymieszałam na patelni z sosem i gotowe.
Smacznego.
                 Pomysł własny.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger