środa, 2 października 2013

Sernik z kulkami ciemnych winogron

Polecam Wam ten sernik bardzo gorąco.
Wymyśliłam go na poczekaniu jak tylko dostałam od koleżanki wiadereczko ciemnych dojrzałych pięknych winogron.
Jest bardzo kremowy na kruchym cieście a na wierzchu cudne kulki winogronowe w jabłkowo-miętowej galaretce.
Mix smaków i poezja doznań.
Zapraszam serdecznie.
Sernik z kulkami winogron.

Składniki: tortownica 26 cm
Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej T 650
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 g cukru trzcinowego
Masa serowa:
  • 4 serki homogenizowane naturalne po 150 g każdy
  • 6 jaj
  • 270 g sera twarogowego dwukrotnie mielonego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 80 ml oleju
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • 1 galaretka jabłkowo - miętowa
  • 2 szklanki kulek ciemnego małego winogrona

Przygotowanie sernika:
  • Galaretkę rozpuściłam w 350 ml wrzącej wody i odstawiłam do przestygnięcia.
  • Mąkę na ciasto przesiałam do miski, włożyłam żółtko oraz posiekane masło, dodałam śmietanę i sól oraz cukier i posiekałam nożem na kruszonkę a następnie zagniotłam ciasto którym wyłożyłam dno i boki tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej bułka tartą.
  • Tortownicę wstawiłam na 60 minut do lodówki.
  • W tym czasie nagrzałam piekarnik do 200.
  • Ciasto wyjęłam z lodówki, ponakłuwałam widelcem i podpiekłam przez 15 minut.
  • Żółtka na masę serową ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch.
  • Dodałam do nich serki homogenizowane oraz mielony ser twarogowy, dokładnie wymieszałam.
  • Dodałam teraz proszek budyniowy i powoli wlewałam olej.
  • Na końcu ubiłam pianę z białek na sztywno i połączyłam ją z masą serową delikatnie mieszając.
  • Wylałam masę na podpieczony spód i rozsypałam na wierzchu szklankę winogron wciskając je w ciasto.
  • Wstawiłam tortownicę ponownie do piekarnika i piekłam sernik przez 60 minut w temperaturze 160 C.
  • Po upieczeniu zostawiłam na 15 minut w wyłączonym piekarniku.
  • Wyjęłam potem i studziłam na kratkach.
  • Gdy sernik całkiem wystygł w środku zrobiła się mała niecka w której ułożyłam resztę winogron i skleiłam kopczyk tężejącą galaretką.
  • Wstawiłam do lodówki na całą noc.

Smacznego.
Przepis własny.

11 komentarze

  1. Jestem na twoim blogu pierwszy raz, ale juz po kilku przepisach widzę, że mi sie tu podoba:) Serniki na serkach homogenizowanych to jedne z moich ulubionych, ale jeszcze nidgy nie jadłsm sernika z winogronami. Pewnie tez bym nidgy o takim nie pomyslała bo zazwyczaj piekę tylko czyste serniki, ale zdjecie jest tak zachęcające do jedzenia, że chyba się skusze na malą wariacje i upiekę sernik twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że do mnie trafiłaś.
      Sernik zrób koniecznie a nie pożałujesz.
      Tez pierwszy raz zrobiłam z winogronami i jest pyszny.

      Usuń
  2. U MNIE TYCH winogron pod dostatkiem <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny sernik, dla mnie nowość - z winogronem. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger