Wymyśliłam go na poczekaniu jak tylko dostałam od koleżanki wiadereczko ciemnych dojrzałych pięknych winogron.
Jest bardzo kremowy na kruchym cieście a na wierzchu cudne kulki winogronowe w jabłkowo-miętowej galaretce.
Mix smaków i poezja doznań.
Zapraszam serdecznie.
Sernik z kulkami winogron.
Składniki: tortownica 26 cm
Ciasto:
Smacznego.
Przepis własny.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej T 650
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 50 g cukru trzcinowego
- 4 serki homogenizowane naturalne po 150 g każdy
- 6 jaj
- 270 g sera twarogowego dwukrotnie mielonego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 80 ml oleju
- 2 budynie waniliowe po 40 g
- 1 galaretka jabłkowo - miętowa
- 2 szklanki kulek ciemnego małego winogrona
Przygotowanie sernika:
- Galaretkę rozpuściłam w 350 ml wrzącej wody i odstawiłam do przestygnięcia.
- Mąkę na ciasto przesiałam do miski, włożyłam żółtko oraz posiekane masło, dodałam śmietanę i sól oraz cukier i posiekałam nożem na kruszonkę a następnie zagniotłam ciasto którym wyłożyłam dno i boki tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej bułka tartą.
- Tortownicę wstawiłam na 60 minut do lodówki.
- W tym czasie nagrzałam piekarnik do 200.
- Ciasto wyjęłam z lodówki, ponakłuwałam widelcem i podpiekłam przez 15 minut.
- Żółtka na masę serową ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch.
- Dodałam do nich serki homogenizowane oraz mielony ser twarogowy, dokładnie wymieszałam.
- Dodałam teraz proszek budyniowy i powoli wlewałam olej.
- Na końcu ubiłam pianę z białek na sztywno i połączyłam ją z masą serową delikatnie mieszając.
- Wylałam masę na podpieczony spód i rozsypałam na wierzchu szklankę winogron wciskając je w ciasto.
- Wstawiłam tortownicę ponownie do piekarnika i piekłam sernik przez 60 minut w temperaturze 160 C.
- Po upieczeniu zostawiłam na 15 minut w wyłączonym piekarniku.
- Wyjęłam potem i studziłam na kratkach.
- Gdy sernik całkiem wystygł w środku zrobiła się mała niecka w której ułożyłam resztę winogron i skleiłam kopczyk tężejącą galaretką.
- Wstawiłam do lodówki na całą noc.
Smacznego.
Przepis własny.
11 komentarze
pycha ! :)
OdpowiedzUsuńJestem na twoim blogu pierwszy raz, ale juz po kilku przepisach widzę, że mi sie tu podoba:) Serniki na serkach homogenizowanych to jedne z moich ulubionych, ale jeszcze nidgy nie jadłsm sernika z winogronami. Pewnie tez bym nidgy o takim nie pomyslała bo zazwyczaj piekę tylko czyste serniki, ale zdjecie jest tak zachęcające do jedzenia, że chyba się skusze na malą wariacje i upiekę sernik twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że do mnie trafiłaś.
UsuńSernik zrób koniecznie a nie pożałujesz.
Tez pierwszy raz zrobiłam z winogronami i jest pyszny.
Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, zachęcam do pieczenia.
UsuńU MNIE TYCH winogron pod dostatkiem <3
OdpowiedzUsuńTo piecz kochana piecz.
UsuńPiękny sernik, dla mnie nowość - z winogronem. Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńBierz się za pieczenie, będzie pyszny.
UsuńSernik wygląda zjawiskowo:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.