poniedziałek, 28 października 2013

Sałatka z zielonego kalafiora z sosem piri-piri

Zapraszam na pyszną i pikantną sałatkę.
Na listopadowe chłody będzie znakomitym daniem, rozgrzewającym, no nie tylko rzecz jasna.
Teraz też zajadajmy ze smakiem.

                 Składniki:
  • mały zielony kalafior
  • 5 jaj na twardo
  • 1 pomidor
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 4 ogórki kiszone lub małosolne
  • 1/2 szklanki prażonych ziaren słonecznika
                     Sos:
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki sosu piri-piri
  • 2 ząbki czosnku
  • różowa sól himalajska Royal Brand do smaku
W garnku zagotowałam osoloną wodę i na wrzącą włożyłam różyczki kalafiora.
Gotowałam 4 minuty, wylałam na sito i przelałam zimną wodą aby przerwać proces gotowania.
Kalafior ma być chrupiący. 
Pomidora pokroiłam na cząstki, a pestki słonecznika uprażyłam na suchej patelni.
Jaja po ugotowaniu obrałam i podzieliłam na ósemki.
Ogórki pokroiłam w plasterki.
Wszystko razem włożyłam do miski i delikatnie wymieszałam.
Składniki sosu wymieszałam ze sobą,czosnek posiekałam, sosu piri-piri możecie dać więcej lub mniej w zależności jaką ostrość lubicie  - i polałam sałatkę, delikatnie wymieszałam a na koniec posypałam uprażonymi pestkami.
Smacznego.
Pomysł własny.

3 komentarze

  1. Piękna kolorowa i bardzo apetycznie wygląda:))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię sałatki, a ta wygląda pysznie.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger