Bardzo aromatyczna i pożywna zupa z dyni.
Będzie Wam smakowała, zapewniam.
Pomarańczowy krem z dyni.
Składniki:
- 400 g upieczonej wcześniej w piekarniku dyni
- 2 cebule
- 1 kostka rosołowa drobiowa bio bez konserwantów
- 500 ml wody
- 200 ml soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 ostra papryczka
- 200 ml śmietany 18%
- 80 ml oleju roślinnego
- sól morska
Przygotowanie zupy:
- Dynię pokroiłam na kawałki i włożyłam do foremki, skropiłam oliwą i piekłam ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
- Potem rozgniotłam przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
- Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam na nim posiekaną drobno cebulę oraz posiekaną papryczkę chili.
- Dodałam upieczony miąższ dyni, kostkę rosołową oraz przyprawy, podsmażyłam i dodałam wodę i sok pomarańczowy.
- Zupę gotowałam na małym ogniu 20 minut a następnie zmiksowałam na gładki krem.
- Na koniec dodałam śmietankę oraz szczyptę cukru.
- Zupa ma wspaniały smak i aromat.
- Polecam serdecznie.
Inspiracja tutaj [ klik]
2 komentarze
Wygląda pysznie, uwielbiam zupy krem, ale z dyni jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
świetny kolor:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.