Pyszne , puszyste placuszki.
Składniki:
- 200 g sera twarogowego półtłustego
- 1 jajo
- 1 banan
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 gałązka miłowonki ( werbena cytrynowa )
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- olej do smażenia
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 szklanki rozgniecionych porzeczek czarnych
- czarne porzeczki do dekoracji
Miłowonka to moje ostatnie odkrycie.
Dostałam listki od koleżanki która hoduje krzaczek, ma bardzo cytrynowy i piekny aromat i do placuszków nadaje sie znakomicie.
Także lemoniada byłaby super, bo jest niesamowicie orzeźwiający.
Czyli na koniec dodałam do ciasta posiekane listki miłowonki.
Wszystko dokładnie wymieszałam i na rozgrzanym oleju smażyłam małe placuszki na złoty kolor z oby stron.
Placki osączałam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Jogurt wymieszałam z cukrem i rozgniecionymi owocami porzeczki i polałam nim placuszki.
Udekorowałam całymi owocami porzeczki czarnej.
Smacznego.
Przepis własny.
1 komentarze
mmm, uwielbiam takie placuszki!
OdpowiedzUsuńzapraszam na jabłkowego omleta ;)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.