poniedziałek, 28 października 2013

Placuszki bananowo-twarogowe z sosem z czarnej porzeczki

Po dyniowych szaleństwach których jeszcze będzie sporo dziś proponuję banany i czarną porzeczkę, której sporo zamroziłam.
Pyszne , puszyste placuszki.

   
           Składniki:
  • 200 g sera twarogowego półtłustego
  • 1 jajo
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 gałązka miłowonki ( werbena cytrynowa )
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • olej do smażenia
                    Na sos:
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 szklanki rozgniecionych porzeczek czarnych 
  • czarne porzeczki do dekoracji
Ser rozgniotłam widelcem razem z bananem a następnie dodałam do niego jaja, rozmieszałam i po kolei dodawałam składniki.
Miłowonka to moje ostatnie odkrycie.
Dostałam  listki od koleżanki która hoduje krzaczek, ma bardzo cytrynowy i piekny aromat i do placuszków nadaje sie znakomicie.
Także lemoniada byłaby super, bo jest niesamowicie orzeźwiający.
Czyli na koniec dodałam do ciasta posiekane listki miłowonki.
Wszystko dokładnie wymieszałam i na rozgrzanym oleju smażyłam małe placuszki na złoty kolor z oby stron.
Placki osączałam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Jogurt wymieszałam z cukrem i rozgniecionymi owocami porzeczki i polałam nim placuszki.
Udekorowałam całymi owocami porzeczki czarnej.
Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger