Placki są bardzo smakowite i mogą służyć jako danie obiadowe całkiem bez dodatków.
Na kolację też będą ok bo są lekkostrawne.
- mała dynia ok. 1000 g
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 jaja
- 250 g sera solankowego typu feta
- 1/2 pęczka koperku
- pestki dyni do posypania
- olej rzepakowy do smażenia
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Dynię po obraniu ze skórki i usunięciu pestek starłam na tarce o grubych otworach.
- Dynię przełożyłam do miski posoliłam i skropiłam sokiem z cytryny, odstawiłam na 5 minut minut.
- Po tym jak dynia puściła sok, odcisnęłam go i włożyłam dynię do miseczki.
- Po kolei dodałam do dyni, jaja, mąkę i pokruszoną fetę - zostawiając trochę fety do dekoracji.
- Wszystko wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem, zostawiając trochę do dekoracji.
- Pestki dyni uprażyłam na suchej patelni.
- Ciasto na placki wymieszałam i piekłam nieduże placuszki na rozgrzanym oleju.
- Osączałam po upieczeniu na ręczniku papierowym.
- Podałam z pokruszoną fetą, posiekanym koperkiem i uprażonymi pestkami dyni.
- Niebo w gębie.
Inspiracja tutaj [ klik ]
2 komentarze
Dynia i feta, super połączenie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Nashelly
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.