Będą pyszne, delikatne, pachnące pierogi z bardzo lekkiego, puszystego ciasta na bazie mleka ukwaszonego bądź maślanki.
Polecam serdecznie, bo znakomite są.
Składniki na ciasto:
- 500 ml mleka ukwaszonego lub maślanki
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
Jak będzie za mokre dodajcie mąki.
Ciasto ułożyłam na blacie posypanym mąką i przykryłam miseczką.
Zabrałam sie teraz za farsz.
Składniki na farsz:
- 1,5 szklanki puree z upieczonej dyni [ klik ]
- 2 łyżki krokantu z orzechów laskowych
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- czipsy z truskawek [ klik ]
Ciasto rozwałkowałam na grubość 3-4 mm, wycinałam kółka i na każdym umieszczałam 1 łyżeczke farszu.
Ja do swoich pierogów użyłam przyrządu do lepienia pierogów a jak będziecie lepić je ręcznie należy mocno zlepić brzegi aby się nie rozpadły.
W garnku zagotowałam wodę z solą i na wrzącą wkładałam pierogi, uważając aby się nie posklejały.
Gdy pierogi wypłynęły na wierzch gotowałam je 3 minuty.
Ja swoje jadłam z masłem i cynamonem a Przemek posypał cukrem trzcinowym i opalarką zrobił na nich karmelowe krople.
Wyglądały pysznie.
Smacznego.
Pomysł własny.
3 komentarze
Mam ochotę na takiego :). Do tego chipsy truskawkowe :)....Eh... :)
OdpowiedzUsuńOjej zjadłabym takie pierożki :)
OdpowiedzUsuńPierogi z dynią jeszcze nigdy takich nie jadłam, chyba czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.