środa, 16 października 2013

Pasta z awokado i fety

Lubicie takie pasty do chleba?
Ja tak i dlatego łączę różne składniki by powstały pyszne pasty.
Ta jest znakomita, kremowa i ostrawa od fety.
Polecam serdecznie.

 
                       Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki cytryny
  • 150 g sera solankowego typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu

Awokado do tej pasty musi być dobrze dojrzałe czyli pod uciskiem palca ma powstać dołek, ale jeśli takie nie jest wystarczy odłożyć je w ciepłe miejsce na kilka dni i dojrzeje.
Przekroiłam dojrzałe awokado na połowę wzdłuż, w pestkę wbiłam nóż, usunęłam ją a z połówek łyżeczka wyjęłam miąższ, który od razu skropiłam sokiem z cytryny aby awokado nie ciemniało.
Dodałam do miski pokrojony ser oraz posiekana bazylię, pieprz oraz przeciśnięty czosnek.
Wszystko razem zmiksowałam i pasta gotowa.
Do pasty włożyłam pestkę aby pasta tak szybko nie ściemniała, choć jest tak dobra że to raczej niemożliwe.
 Smacznego.
Inspiracja tutaj [ klik ]

9 komentarze

  1. Pasta z awokado i fety należy do moich ulubionych, robiłam ją wczoraj :) Dziękuję za wypróbowanie przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie różne pasty,ale w domu przeważnie nie mam rano czasu.Ta na pewno jest pyszna.Pozdrawiam Christopher Uwielbiam awokado

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tą pastę i akurat mam zbędne awokado :))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger