Ja tak i dlatego łączę różne składniki by powstały pyszne pasty.
Ta jest znakomita, kremowa i ostrawa od fety.
Polecam serdecznie.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki cytryny
- 150 g sera solankowego typu feta
- 2 ząbki czosnku
- garść liści bazylii
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
Awokado do tej pasty musi być dobrze dojrzałe czyli pod uciskiem palca ma powstać dołek, ale jeśli takie nie jest wystarczy odłożyć je w ciepłe miejsce na kilka dni i dojrzeje.
Przekroiłam dojrzałe awokado na połowę wzdłuż, w pestkę wbiłam nóż, usunęłam ją a z połówek łyżeczka wyjęłam miąższ, który od razu skropiłam sokiem z cytryny aby awokado nie ciemniało.
Dodałam do miski pokrojony ser oraz posiekana bazylię, pieprz oraz przeciśnięty czosnek.
Wszystko razem zmiksowałam i pasta gotowa.
Do pasty włożyłam pestkę aby pasta tak szybko nie ściemniała, choć jest tak dobra że to raczej niemożliwe.
Smacznego.
Inspiracja tutaj [ klik ]
9 komentarze
oj chyba jutro zrobię :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz zrobić :-)
Usuńzrobiłam :)
Usuńpyszna :)))
Ciesze się że smakowała, ja za nią przepadam .
UsuńPasta z awokado i fety należy do moich ulubionych, robiłam ją wczoraj :) Dziękuję za wypróbowanie przepisu :)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuje za super przepis :-)
UsuńBardzo lubię takie różne pasty,ale w domu przeważnie nie mam rano czasu.Ta na pewno jest pyszna.Pozdrawiam Christopher Uwielbiam awokado
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie bo warto.
UsuńUwielbiam tą pastę i akurat mam zbędne awokado :))
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.