niedziela, 13 października 2013

Omlet po katalońsku

W tym poście ponownie będzie omlet hiszpański ale nie zupełnie taki sam jak w poprzednim [ klik ]
Jest bardzo prosty do wykonania i niesamowicie pyszny.
Tym razem odmiana omletu będzie rodem z Katalonii.
Zapraszam na pyszny omlet po katalońsku z ziemniakami.


                    Składniki na 2 omlety niezbyt grube albo jeden gigantycznie gruby:
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 6 jaj
 Ziemniaki obrałam i pokroiłam w grubą kostkę.
Zagotowałam wodę w garnku, posoliłam i na wrzącą włożyłam ziemniaki.
Gotowałam do miękkości, odcedziłam.
W czasie gdy ziemniaki się gotowały obrałam cebulę i  drobno ją posiekałam.
Na patelni rozgrzałam 50 ml oliwy z oliwek i włożyłam na nią odcedzone ziemniaki oraz cebulę.
Jak się ładnie przyrumieniły odstawiłam w misce na bok.
W oddzielnej misce umieściłam rozbite jaja, wymieszałam je z solą, pieprzem oraz posiekaną natką.
Wlałam je do ziemniaków i wszystko razem dobrze rozmieszałam.
Na patelni ponownie rozgrzałam oliwę i wylałam masę jajeczno-ziemniaczaną. 
Smażyłam ok. 5 minut po czym odwróciłam na drugą stronę i znowu ok. 5 minut.
Omlet odwracałam jeszcze dwuktrotnie z każdej strony smażąc po 2 minuty.
Po tym czasie omlet był gotowy.
Należy jeszcze odczekać ok. 10 minut aby lekko odpoczął i przestygł. 
Podałam z chińską kapustą [ klik ].
Smacznego.

1 komentarze

  1. Wcale nie takie małe czarowanie.Pysznie wygląda taki omlet.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger