piątek, 4 października 2013

Indyjski kurczak w płatkach kukurydzianych z grzybami leśnymi z garnka rzymskiego

No to powracamy teraz do grzybów i dań z grzybami.
Zapraszam do lasów lub na stragany i kupujemy grzyby, jemy , zaspokajamy zapotrzebowanie w białko i inne substancje odżywcze.
Nie jedzcie tylko grzybów których nie znacie lub nie jesteście pewni bo może się to niezbyt miło skończyć.
Dzisiejsze danie jest aromatyczne, pełne smaków i słońca dojrzewających jesiennych grzybów.
Zapraszam serdecznie.
Indyjskie kurczak z garnka rzymskiego.


Składniki:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 łyżka garam masala
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • pokruszone płatki kukurydziane do panierowania
  • 500 g grzybów leśnych mieszanych - podgrzybki, zajączki, koźlaki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 10 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • gałązka hyzopu
  • gałązka bazylii cynamonowej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka rozmarynu suszonego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu spadziowo-nektarowego


Przygotowanie:
  • Najpierw obrałam ziemniaki i marchewkę i pokroiłam na mniejsze kawałki.
  • Grzyby obrałam i umyłam pod bieżącą wodą aby wchłonęły jak najmniej wody.
  • Garnek rzymski moczyłam w zimnej wodzie 20 minut.
  • Pokrojone ziemniaki, marchew oraz grzyby umieściłam w garnku.
  • Polałam wszystko olejem, dodałam 1 łyżkę masła klarowanego oraz włożyłam gałązki bazylii i hyzopu, posypałam rozmarynem.
  • Odrobinę posoliłam.
  • Garnek zakryłam i włożyłam do zimnego piekarnika i od momentu jak się nagrzał do 180 C piekłam warzywa z grzybami przez 60 minut.
  • Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjęłam pokrywę i posmarowałam warzywa miodem - pod wpływem temperatury warzyw będzie to bardzo proste.
  • Ponownie zapiekałam aby warzywa ładnie się przyrumieniły.

  • Filety z kurczaka oddzieliłam od małych filecików.
  • Jaja roztrzepałam z mlekiem i łyżką garam masala.
  • Płatki kukurydziane za pomocą wałka pokruszyłam drobniej.
  • Każdy filet moczyłam w jaju i panierowałam w pokruszonych płatkach.
  • Smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam filet z warzywami i grzybami.
Smacznego.
Przepis autorski.

1 komentarze

  1. Ależ to wszystko wygląda pysznie!!! I znów jestem głodna ;)))
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger