Potrawy w wykorzystaniem grzybów są teraz jesienią znakomitością. Zachęcam do korzystania z grzybów i moich przepisów z ich wykorzystaniem.
Dziś pyszne krokiety z grzybami.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 3 jaja
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki maki pszennej
Po tym czasie na dużej patelni - 26 cm - usmażyłam cienkie naleśniki.
Farsz do naleśników:
- gałązka rozmarynu
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 400 g małych opieniek
- 1 łyżka masła klarowanego
Opieńki przełożyłam do miski.
Zagotowałam wodę i zalałam wrzątkiem opieńki, chwilę poczekałam i odcedziłam je na sicie przelewając zimną wodą.
Na drugiej patelni rozgrzałam masło klarowane i smażyłam na nim opieńki z solą i pieprzem a także posiekanym rozmarynem jakieś 3-4 minuty.
Połączyłam z mięsem, dodałam resztę przypraw i wszystko wymieszałam.
Na każdym naleśniku umieściłam 2 łyżki farszu i zwinęłam je w krokiety.
Panierka do krokietów:
- 2 jaja
- 2 łyżki mleka
- bułka tarta ze złocistym lnem mielonym Oleofarm
- olej rzepakowy do smażenia
Smacznego.
Przepis własny.
3 komentarze
wyglądają świetnie:) bardzo lubię krokiety:)
OdpowiedzUsuńcudowne :)
OdpowiedzUsuńsłyszałam kiedys o nich ale nie próbowałam - czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńwiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.