Zapraszam serdecznie.
Składniki:
Na kluski marchewkowe:
- 1-1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- 3 duże ząbki czosnku
- 4 spore marchewki
- sól
- pieprz mielony czarny
- pieprze ziołowy
- szczypta cukru
- 3 duże koźlaki pomarańczowe zwane krawcami
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
- 100 ml śmietanki 30 %
- olej do smażenia
W garnku zagotowałam ok pół szklanki wody ze szczyptą soli i odrobiną cukru.
Dołożyłam do garnka obrane ząbki czosnku i ugotowałam wszystko aż marchew była miękka, wtedy zmiksowałam warzywa na gładką masę.
Odstawiłam do wystygnięcia.
Po całkowitym wystygnięciu dodałam do masy marchewkowej jaja, przyprawy do smaku oraz szklankę mąki.
Zagniotłam ciasto i dosypywałam powoli resztę mąki, wcale nie musi to być 1,5 szklanki jeśli marchewka tyle nie wchłonie.
Ciasto ma byc dość gęste aby można je było nakładać łyżką na wrzątek.
W garnku zagotowałam wodę z solą i łyżką maczaną we wrzątku nabierałam porcje ciasta i wkładałam do wody.
Gdy kluski wypłynęły na powierzchnię gotowałam jeszcze chwilkę i wyłożyłam na talerz.
Grzyby umyłam i osuszyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim posiekany czosnek i cebulę a następnie dodałam grzyby i pod przykryciem dusiłam jakieś 10 minut.
Wtedy włożyłam do grzybów gałązkę rozmarynu, wlałam śmietankę i całość zagotowałam.
Dodałam soli i pieprzu do smaku i chwilę gotowałam aż śmietanka zgęstniała.
Sosem grzybowym polałam marchewkowe kluseczki, dodatkowo podałam ugotowaną żółtą fasolkę szparagową i surówkę z czerwonej kapusty.
Poezja smaku, zapraszam.
Smacznego.
Pomysł na kluseczki od Pyzy
3 komentarze
Smakowita potrawa, aż ślinka cieknie...trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńo, fajne!
OdpowiedzUsuńpyszności:))
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.