piątek, 18 października 2013

Karmelki melasowe

Dziś raj dla łasuchów, słodkie, ciągnące karmelki.
Od czasu do czasu trzeba się tak zasłodzić, pycha.

                     Składniki:
  • 200 g cukru
  • 450 g melasy - ewentualnie miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka sody
 Zagotowałam cukier, melasę, ocet i masło cały czas mieszając.
Zdjęłam garnek z ognia i dodałam sodę cały czas mieszałam.
Dodając sodę masa znacznie zwiększy swoją objętość dlatego robimy karmelki w większym garnku.
Przelałam masę do długiej formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiłam do całkowitego wystygnięcia.

Gdy dobrze zastygło rozłupałam bryłę uderzając młotkiem przez papier.
Powstały cudne karmelki, które przechowuję w szczelnie zamkniętym pudełku aby nie łączyły się z wilgocią z powietrza.
Smacznego.
Pomysł z "Palce lizać" z lipca 2013 r.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger