Już kiedyś robiłam kapustę z kasztanami [ klik ] ale inaczej a teraz zapraszam na piękne doznania smakowe.
A skoro wraca polska złota jesień to kasztany w daniu będą pasowały znakomicie.
Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty
- 160 g kasztanów jadalnych Royal Brand
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 500 g gulaszu wieprzowego z szynki
- 4 duże grzyby - koźlaki czerwone
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka mieszanki warzywnej
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżka przyprawy grillowej
- 1 łyżka mąki
- 50 ml wina różowego półwytrawnego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonego majeranku
Gotowałam kasztany do miękkości, odcedziłam nie wylewając bulionu.
Kapustę poszatkowałam i włożyłam do garnka, zalałam bulionem z gotowania kasztanów i gotowałam po kolei dodając przygotowane produkty.
I tak: koźlaki oczyściłam, umyłam, osuszyłam, pokroiłam w dużą kostkę i smażyłam na maśle klarowanym kilka minut a następnie włożyłam je do kapusty.
Włożyłam teraz także pokrojone na kawałki kasztany.
Mięso pokroiłam w dużą kostkę, obtoczyłam w mące i przyprawie do grilla i smażyłam na oleju aż pięknie się zarumieniło.
Włożyłam mięso do kapusty.
Gotowałam razem aż wszystko zmiękło i dobrze się połączyło.
Wtedy dodałam koncentrat pomidorowy oraz wino i jeszcze chwilę gotowałam aż wino odparowało.
Na koniec dodałam przyprawy i zioła, zagotowałam, wymieszałam i gotowe.
Smacznego.
Przepis własny.
3 komentarze
ooo, ciekawa sprawa!!
OdpowiedzUsuńzapraszam na kokilkowe ciacho! :)
Wygląda tak samo dobrze jak bigos :). Coś czuję, że jest smaczniejsze, ale jeszcze nie próbowałam kasztanów :). Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńMniammm chętnie spróbuję kasztanów jadalnych :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.