Tyle ile kantonów w Hiszpanii tyle wariacji na temat hiszpańskiego omletu.
Zapraszam na pyszny, puszysty omlet na śniadanko, a może na obiad ?
Składniki: ( na 1 omlet )
- 3 jaja
- 100 g startego sera żółtego
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka oliwy
- kawałek czerwonej papryki
Do jaj starłam na drobnej tarce ser żółty, dodałam sól, mleko oraz drobniutko posiekaną paprykę.
Wszystko dokładnie wymieszałam i wylałam na patelnie na której wcześniej rozgrzałam oliwę.
Omlet smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Podałam z chińska kapustą [ klik ].
Smacznego.
5 komentarze
Nie lubie omletów
OdpowiedzUsuńmniam ale ziemniakami? :D
OdpowiedzUsuńTak robia Hiszpanie, z ziemniakami.
UsuńTo nie ma nic wspólnego z hiszpańską tortillą (podwójne ll wymawiamy jak nasze j) hiszpańska tortilla jest prosta - na oliwie z oliwek (na głębokim tłuszczu) podsmażyć trzeba talarki ziemniaków nie za cienkie co by nam chipsy nie wyszły wraz z cebulą - piórka. Wyrzucić trzeba nq ręczniki papierowe - jajko przygotować jak do jajecznicy - wszystko na rozgrzaną patelnie do smażenia - jedna strona potem za pomocą talerza druga strona
OdpowiedzUsuńNie wiem czy jesteś panią czy panem bo się nie przedstawiłeś ale Ty mówisz o tortilla de patatas a ja mój przepis dotyczy omletu z jaj a nie ziemniaków. Pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.