niedziela, 13 października 2013

Hiszpański omlet

To typowe hiszpańskie danie składające się z jaj i dodatków, najczęściej sera, papryki, ziemniaków, cebuli.
Tyle ile kantonów w Hiszpanii tyle wariacji na temat hiszpańskiego omletu.
Zapraszam na pyszny, puszysty omlet na śniadanko, a może na obiad ?

  
                   Składniki: ( na 1 omlet )
  • 3 jaja
  • 100 g startego sera żółtego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • kawałek czerwonej papryki
Jaja wbiłam do miski i je dobrze roztrzepałam.
Do jaj starłam na drobnej tarce ser żółty, dodałam sól, mleko oraz drobniutko posiekaną paprykę.
Wszystko dokładnie wymieszałam i wylałam na patelnie na której wcześniej rozgrzałam oliwę.
Omlet smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Podałam z chińska kapustą [ klik ].
 Smacznego.

5 komentarze

  1. mniam ale ziemniakami? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie ma nic wspólnego z hiszpańską tortillą (podwójne ll wymawiamy jak nasze j) hiszpańska tortilla jest prosta - na oliwie z oliwek (na głębokim tłuszczu) podsmażyć trzeba talarki ziemniaków nie za cienkie co by nam chipsy nie wyszły wraz z cebulą - piórka. Wyrzucić trzeba nq ręczniki papierowe - jajko przygotować jak do jajecznicy - wszystko na rozgrzaną patelnie do smażenia - jedna strona potem za pomocą talerza druga strona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy jesteś panią czy panem bo się nie przedstawiłeś ale Ty mówisz o tortilla de patatas a ja mój przepis dotyczy omletu z jaj a nie ziemniaków. Pozdrawiam

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger