A kto je uwielbia tak jak my?
Pod każdą postacią, z sosem, z kaszą, z ryżem, są po prostu pyszne.
No to do kapusty marsz i robimy gołąbki.
Składniki:
- 2 woreczki kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- liście wierzchnie z 2 główek białej kapusty
- mały słoiczek suszonych pomidorów wraz z oliwą
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki proszku z suszonych pomidorów
- 1 łyżka bio papryki Royal Brand
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw grill o smaku piwa Royal Brand
- 10 liści szałwii ananasowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 litra bulionu warzywnego
Z każdego liścia ścięłam grube nerwy kapuściane aby ładnie się potem zawijał.
Te ze środka będą potrzebne na dno garnka.
Kaszę ugotowałam w osolonej wodzie.
Do miski włożyłam mięso, ostudzoną kaszę, posiekane pomidory suszone, posiekaną cebulę i czosnek wcześniej podsmażone na odrobinie oliwy z pomidorów.
Dodałam także do miski wszystkie przyprawy i zioła i wyrobiłam rękoma farsz na jednolita masę.
Teraz na każdym liściu ułożyłam porcje farszu i zwijałam, najpierw dół liścia, potem boki i rolowałam gołąbki.
I tak zawijałam do wyczerpania produktów.
Na dnie garnka umieściłam liście kapusty które nie nadawały się już do zwijania i na nich ułożyłam gołąbki.
Zalałam gołąbki bulionem i dusiłam pod przykryciem do miękkości.
Trwało to około 50 minut ale to zależy od kapusty, musicie sprawdzać.
Gołąbki podałam z sosem pomidorowym ostrym na który przepis znajdziecie tutaj [ klik ].
Smacznego.
Pomysł na te gołąbki własny.
4 komentarze
uwielbiam gołębie z kaszą, właściwie to tylko te bez zawijania robię z ryżem, pyszności Dorotko ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńJa też lubię rózne kombinacje z gołąbkami, z kaszą jęczmienną robię właściwie nawet częsciej niż z ryżem, często też zamieniam mięso na rybę lub warzywa.Ostatnio w obecnym sezonie grzybowym robiłam z kaszą i grzybami w sosie śmietanowo- ziołowym.
OdpowiedzUsuńO bardzo fajny pomysł w sosie śmietanowym.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.