niedziela, 6 października 2013

Gołąbki z kaszą jęczmienną wiejską

Kto nie lubi gołąbków?
A kto je uwielbia tak jak my?
Pod każdą postacią, z sosem, z kaszą, z ryżem, są po prostu pyszne.
No to do kapusty marsz i robimy gołąbki.


                 Składniki:
  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • liście wierzchnie z 2 główek białej kapusty
             Dodatkowo do farszu:
  • mały słoiczek suszonych pomidorów wraz z oliwą
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki proszku z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka bio papryki Royal Brand
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw grill o smaku piwa Royal Brand
  • 10 liści szałwii ananasowej 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
Z kapusty usunęłam głąb głęboko nacinając ją i parzyłam we wrzącej wodzie zdejmując sukcesywnie wierzchnie liście.
Z każdego liścia ścięłam grube nerwy kapuściane aby ładnie się potem zawijał.
Te ze środka będą potrzebne na dno garnka.
Kaszę ugotowałam w osolonej wodzie.
Do miski włożyłam mięso, ostudzoną kaszę, posiekane pomidory suszone, posiekaną cebulę i czosnek wcześniej podsmażone na odrobinie oliwy z pomidorów.
Dodałam także do miski wszystkie przyprawy i zioła i wyrobiłam rękoma farsz na jednolita masę.
Teraz na każdym liściu ułożyłam porcje farszu i zwijałam, najpierw dół liścia, potem boki i rolowałam gołąbki.

I tak zawijałam do wyczerpania produktów.
Na dnie garnka umieściłam liście kapusty które nie nadawały się już do zwijania i na nich ułożyłam gołąbki. 
Zalałam gołąbki bulionem i dusiłam pod przykryciem do miękkości.
Trwało to około 50 minut ale to zależy od kapusty, musicie sprawdzać.
Gołąbki podałam z sosem pomidorowym ostrym na który przepis znajdziecie tutaj [ klik ].
Smacznego.
Pomysł na te gołąbki własny.

4 komentarze

  1. uwielbiam gołębie z kaszą, właściwie to tylko te bez zawijania robię z ryżem, pyszności Dorotko ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię rózne kombinacje z gołąbkami, z kaszą jęczmienną robię właściwie nawet częsciej niż z ryżem, często też zamieniam mięso na rybę lub warzywa.Ostatnio w obecnym sezonie grzybowym robiłam z kaszą i grzybami w sosie śmietanowo- ziołowym.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger