Dla nas jest rewelacyjna i tak aromatyczna, pachnąca latem i ostatnimi jędrnymi pomidorami z pola.
Zapraszam do gotowania.
Czyta zupa pomidorowa.
Składniki:
Składniki:
- 250 g makaronu krótkie nitki
- 1000 g pomidorów dojrzałych
- 1000 ml wody
- 200 g skrzydełek kurczaka
- 100 g pręgi wołowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/3 bulwy selera
- kwaśna śmietana - 100 ml
- sól morska
- cukier - szczypta
- pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
- Skrzydełka i pręgę umyłam i zalałam zimną wodą.
- Zagotowałam i zebrałam szumowiny.
- Gotowałam do miękkości bardzo powoli i pod koniec gotowania włożyłam do garnka obrane warzywa.
- Posoliłam wywar.
- Makaron ugotowałam al'dente.
- Po ugotowaniu wyjęłam mięso i odłożyłam, ja lubię takie gotowane z zupy.
- Pomidory rozgotowałam pod przykryciem i zmiksowałam wraz ze skórką i ugotowanymi pietruszką i selerem a także 1 marchewką.
- Dołożyłam przecier do wywaru i zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Drugą marchewkę pokroiłam w plastry.
- Zupę podałam z makaronem i kleksem kwaśnej śmietany, z plastrami marchewki.
Pomysł własny.
2 komentarze
Uwielbiam taką czystą pomidorową. Miodzio. A następnym razem spróbuj dodać cynamonu jeszcze ;D Pysznosci.
OdpowiedzUsuńPomidorowa to moja ulubiona zupa ! Właśnie w lekkiej wersji !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.