Namroziłam owoców i teraz delektuje się ich smakiem.
Możecie użyć innych owoców ale z porzeczkami czerwonymi jest przepyszne.
Składniki: ( tortownica 22 cm )
- 100 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru
- starta skórka z polowy cytryny
- 150 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 700 g porzeczek czerwonych
- 4 łyżki cukru cytrynowego Royal Brand
- cukier puder do dekoracji
Przygotowałam tortownicę, posmarowałam ją masłem i wysypałam bułka tartą.
Masło, cukier i skórkę z cytryny utarłam na kremową masę.
Dodałam jajka i dalej ucierając dobrze wymieszałam.
Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia i zagniotłam ciasto.
Wylepiłam nim tortownicę.
Opłukane porzeczki bez szypułek wymieszałam z cukrem cytrynowym i ułożyłam na cieście.
Część porzeczek wcisnęłam w ciasto.
Piekłam 40 minut w temperaturze 200 C.
Ciasto wyjęłam z piekarnika, wystudziłam i wyjęłam z tortownicy a następnie obsypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.