Chleb na liściach chrzanowych już raz popełniłam [ klik ] ale ten ma całkiem inny, bogatszy smak.
Liscie chrzanu zbierałam na łące ale Wy możecie zajrzeć do ogródków sąsiadów a na pewno Wam 3-4 liście użyczą.
Zapraszam serdecznie.
Składniki: ( długa keksówka )
- 3-4 duże liście chrzanowe
- 500 g mąki żytniej T 700
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 40 g drożdży
- 2,5 szklanki letniej wody
- 30 g zarodków pszennych
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki płatków błyskawicznych jęczmiennych
- 50 g mieszanki ziaren "Magnat" z "Chleb na Zdrowie" na wierzch chleba
Foremkę długą keksówkę posmarowałam masłem a następnie wyłożyłam umytymi i osuszonymi liśćmi chrzanowymi.
Z podanych składników na chleb zarobiłam ciasto i włożyłam je do foremki.
Odstawiłam formę pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny - czasami trwa to dłużej.
Po wyrośnięciu ale przed włożeniem do pieca posypałam chleb mieszanką ziaren "Magnat".
Piekarnik rozgrzałam do 220 C i wstawiłam do nagrzanego chleb spryskując go na wejściu letnią wodą przez 5 sekund.
Potem piekłam jeszcze 50 minut w 200 C.
Po upieczeniu studziłam chleb na kratce aby nie zawilgotniał.
Smacznego.
Przepis własny.
3 komentarze
ile wody?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń2,5 szklanki wody, już poprawiam, dzięki.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.