Jest mięciutki i bardzo pyszny.
Popróbujcie upiec sami a nie pożałujecie.
Składniki:
- 350 g mąki żytniej
- 50 g zarodków pszennych stabilizowanych
- 150 g maki pszennej 550
- 3 łyżki suszonej lawendy
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 50 g drożdży
- 500 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- błyskawiczne płatki owsiane do posypania
Potem do miski wkruszyłam drożdże oraz wlałam wode i wymieszałam tylko tak aby składniki dobrze się połączyły.
Keksówkę długą wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Do formy przełożyłam ciasto chlebowe i odstawiłam w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzałam do 190 C i jak ciasto podwoiło swoją objętość obsypałam z wierzchu płatkami owsianymi i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Piekłam chleb przez 45 minut a po upieczeniu studziłam na kratce.
Dodam że pachniało w całym domu.
Smacznego.
Pomysł własny.
4 komentarze
Własnie taki chleb lubię- domowy, zdrowy, bez polepszaczy, z ziarnami w środku, już mam na niego ochotę, tylko obawiam się gdzie ja dostanę te zarodki pszenne stabilizowane?
OdpowiedzUsuńW każdym markecie są, ja kupuje w Tesco a produkuje je Kupiec.
UsuńJestem tutaj pierwszy raz i z pewnością nie ostatni! Super chlebek! Zapraszam na ciacho sezamowe: http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/
OdpowiedzUsuńtakie chlebki to ja lubię a z tą lawendą to fajnie wymyśliłaś
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.