czwartek, 3 października 2013

Chleb z lawendą

Zapraszam dziś na pyszny, pachnący latem chleb z lawendą.
Jest mięciutki i bardzo pyszny.
Popróbujcie upiec sami a nie pożałujecie.
               Składniki:
  • 350 g mąki żytniej
  • 50 g zarodków pszennych stabilizowanych
  • 150 g maki pszennej 550
  • 3 łyżki suszonej lawendy
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 50 g drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • błyskawiczne płatki owsiane do posypania
 Najpierw do miski wsypałam obie mąki, dodałam sól i cukier oraz zarodki pszenne, pestki słonecznika, siemię i lawendę.
Potem do miski wkruszyłam drożdże oraz wlałam wode i wymieszałam tylko tak aby składniki dobrze się połączyły.
Keksówkę długą wysmarowałam masłem i wysypałam mąką. 
Do formy przełożyłam ciasto chlebowe i odstawiłam w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzałam do 190 C i jak ciasto podwoiło swoją objętość obsypałam z wierzchu płatkami owsianymi i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Piekłam chleb przez 45 minut a po upieczeniu studziłam na kratce.
Dodam że pachniało w całym domu.
Smacznego.
               Pomysł własny.
 

4 komentarze

  1. Własnie taki chleb lubię- domowy, zdrowy, bez polepszaczy, z ziarnami w środku, już mam na niego ochotę, tylko obawiam się gdzie ja dostanę te zarodki pszenne stabilizowane?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem tutaj pierwszy raz i z pewnością nie ostatni! Super chlebek! Zapraszam na ciacho sezamowe: http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

    OdpowiedzUsuń
  3. takie chlebki to ja lubię a z tą lawendą to fajnie wymyśliłaś

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger