Ten bochenek wyszedł bardzo delikatny i lekko pachnący czosnkiem.
Polecam na śniadanko np. do twarożku.
Składniki:
- 350 g mąki żytniej
- 150 g maki pszennej t 550
- 50 g otrębów pszennych
- 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego Royal Brand
- 500 ml ciepłej wody
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
Wymieszałam składniki a następnie dolałam wody i dobrze wszystko wymieszałam aż składniki połączyły sie w lepkie ciasto.
Formę - długa keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Ciasto przełożyłam do formy i odstawiłam pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Chleb rósł około godziny.
Piekłam go w temperaturze 190 C przez 50 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z formy aby nie zaparował i studziłam na kratce.
Smacznego.
Pomysł własny.
4 komentarze
za ten chlebek dam się pokroić <3
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten chlebek.
OdpowiedzUsuńI już wiem do czego wykorzystać czosnek niedźwiedzi :)
OdpowiedzUsuńBędziesz zadowolona.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.